Europarlamentarii cer mai multă transparență în privința vaccinurilor

Europarlamentarii cer mai multă transparență în privința vaccinurilor

La solicitarea membrilor Parlamentului European, Comisia Europeană a furnizat o sereid e informații privind transparența contractelor privind achiziționarea vaccinurilor COVID-19 și a altor aspecte.

În prim plan, se află posibilitatea unor europarlamentari de a examina contractele de vaccinare, în funcție de disponibilitatea companiilor farmaceutice de a le permite acestora să le vadă. Așa se face că, deși au o cameră secretizată la dispoziție de unde pot citi contractele, la ora actuală este disponibilă doar cel pentru un vaccin care nici măcar în procedura de autorizare nu este – CureVac.

Alte informații amintite includ faptul că la sfârșitul lui ianuarie este așteptată autorizarea condiționată de punere pe piață pentru vaccinul AstraZeneca. Acum câteva zile, compania britanică AstraZeneca, cu unele facilități de producție în Rusia, a depus dosarul pentru aprobarea vaccinului.

Cele mai mari cantități de vaccinuri vor veni în Uniunea Europeană în sezonul de primăvară – vară din 2021 (aprilie – iunie), așa cum a fost stabilit conform contractelor existente. Mai este menționat că strategiile de vaccinare, incluzând și grupurile prioritare de vaccinare, sunt stabilite de fiecare țară, nu de Uniunea Europeană.

Europarlamentarii nu au reușit să obțină răspunsuri satisfăcătoare pe teme relevante precum situația contractelor naționale semnate adițional de unele state. Aici se referă la Germania, stat care a semnat un contract bilateral adițional cu BioNTech-Pfizer pentru 30 de milioane de doze suplimentare, dar și la alte state – recent, Ungaria a anunțat un contact pentru achiziționarea a un milion de doze de la compania chinezească Sinopharm.

Acestea vin în contradicție cu un acord la nivelul UE între statele membre, acord care funcționează până acum, fiind contractate peste două miliarde de doze. De altfel, vedem că diferite state stau într-o situație diferită după primele săptămâni de vaccinare. Danemarca a vaccinat 2% din populație, Italia 1,5%, în timp ce Germania este la 0,9%, România la aproape 0,8%, iar Franța la mai puțin de 0,5% din populație vaccinată.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.