Este timpul interzicerii criptomonedelor

Este timpul interzicerii criptomonedelor

Prin criptomonede, eu menționez în special modul în care sunt înțelese astăzi, caracterizate de opacitate. Transparentizarea este necesară, dar este nevoie și de alte măsuri de reglementare, precum răspunderea pentru folosirea lor în alte scopuri. Cazul Colonial Pipeline este un motiv suficient. Imaginați-vă că cineva atacă centrala nucleară de la Cernavodă și solicită tot în criptomonede răsplata pentru a retrage sau limita pagubele unui cod inserat acolo.

Colonial Pipeline este cel mai mare sistem de conducte pentru transportul produselor rafinate de petrol din SUA, efectuând transporturi pe linia Texas – New York. 8.900 de kilometri de conducte asigură transportul din Texas până pe coasta de est a SUA. Aproximativ 45% din combustibilii consumați pe coasta de est vin prin acest sistem de conducte. Pe 7 mai, a devenit cunoscut atacul ransomware asupra sistemului de compuetere al Colonial care administra conducte. Pentru a limita impactul atacului, operatorul a fost nevoit să oprească operațiunilor conductelor. A fost declarată și o urgență pentru 17 state și capitala SUA pentru a permite intervenții și a limita posibila penurie de produse petroliere. Evident că informațiile acestor noi limite au generat probleme la nivel de societate și în economie, cu numeroase stații rămase fără combustibil și crescând semnificativ prețurile. După 6 zile în care sistemul a fost oprit, Colonial Pipeline a început să fie repus în funcțiune pe 12 mai.

Băieții care au creat acest haos au provenit de la grup de hackeri est-europeni autointitulat DarkSide, cel mai probabil localizați în Rusia. Prin acest atac, cei de la DarkSide spun că urmăreau să facă bani. Și au făcut vreo cinci milioane de dolari, cerând ca plata în urma atacului ransomware să fie făcută în bitcoini. 75 de bitcoini pentru retragerea din acest atac asupra infrastructurii critice, atac plecat de la o eroare umană – conectarea de la distanță a unor lucrători cu acces la sistemul prin care erau administrate conductele. Și așa au avut acces. De menționat că hackerii acestui grup spun că sunt deontologici, că respectă o etică, respectiv nu atacă spitale, centre de îngrijire ale bătrânilor, distribuția vaccinului COVID-19, serviciile funerare, școlile și universitățile, organizații nonprofit și sistemul guvernamental, anunțând totodată că se vor ține de cuvânt după plată. Uită un lucru: ambulanțele cu care sunt tratați pacienții, generatoarele folosite de spitale, alimentarea avioanelor și altele sunt sub impactul direct al atactului acestora, căci înseamnă penurie și scumpiri.

Revenind la bitcoini, aceștia sunt dificil de descoperit tocmai pentru că plata a fost făcută în bitcoini. Similar și cu alte criptomonede despre care nu știm mai nimic despre cum sunt administrate, cine le deține, cine își poate face cont, cine folosește un portofel, ce tranzacții au fost desfășurate de către cine, cine este clientela și altele. Înainte, cash-ul sau societățile anonime din diferite offshore-uri erau folosite pentru aceste tranzacții, dar de când există oportunitatea criptomonedelor, este mai simplu așa. Ideea nu este că pot oricum face atacuri asupra sistemelor bancare și financiare din diferite părți ale lumii, ci că plătești sumele cerute de acești teroriști economici într-un cont obscur. Este nevoie de lumină asupra criptomonedelor, ceea ce înseamnă, în fapt, interzicerea modului actual al acestora de operare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *