Eforturi pentru tranziția la o economie mai sustenabilă

Eforturi pentru tranziția la o economie mai sustenabilă

Alertă de smog de duminică până luni este ceea ce anunță Centrul Meteorologic Național din China. Cod galben, roșu în unele locuri. Capitala Beijing, de exemplu, se află pe lista celor mai problematice, și este evidențiată alături de alte orașe cu o populație majoră pe lista în care smogul este în cantiate imensă.

Consiliul de Stat a dat drumul unei plan de control foarte strict a consumului de cărbune, acesta fiind una dintre sursele importante de poluare pentru China. Dar îmbunătățirea calității aerului nu se face peste noate. Din punctul acesta de vedere, România poate să fie fericită, căci mineritul și industria sunt la pământ. Doar USR, PSD, unii rătăciți din ALDE, PMP și PNL mai vor reindustrializarea țării. Adică tot spectrul politic care se bucură de sprijin popular.

sursa imagine: Beijing / Shutterstock.com

În acest context, nu ar trebui să ne mire faptul că se fac eforturi disperate pentru mediu, atât pentru reducerea emisiilor, cât și pentru tranziția la energie verde și la un model de viață sustenabil. Wanda, Gree, Zhuhai Yinlong și alte companii vor cooperare pentru a găsi noi soluții pentru industria de mașini bazate pe noi tipuri de energie, semnând un acord de vreo 3 miliarde de remnibi în această privință (în jur de 430 de milioane de dolari).

China International Marine Containers va oferi 200 de milioane de remnibi pentru o serie de soluții specifice bazate pe energie verde. Am găsit știrea aceasta pe pagina People’s Daily Online, amintind ambițiile în domeniul tranziției la o economie mai verde existente pe piața chineză.

Orientările spre această direcție sunt pozitive și mă bucur că sunt reflectate atât în politici publice, cât și în ambițiile antreprenorilor. Efectele negative în lipsa luării unor măsuri sunt vizibile. Dar această măsură vine cu un minus în ceea ce privește economia globală, care va fi mai fragmentată. Niciun lider din lume nu ar trebui să își dorească ca populația sa să se confrunte cu probleme și ar trebui să acționeze pentru rezolvarea lor.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Eforturi pentru tranziția la o economie mai sustenabilă”

Comments are closed.