Înscrieri pentru programul de stagii “Primul pas în cariera europeană”

Înscrieri pentru programul de stagii “Primul pas în cariera europeană”

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE, PMP) organizează a patra ediție a programului de stagii “Primul pas în cariera europeană”, dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani care doresc să se familiarizeze cu activitățile Parlamentului European și să acumuleze cunoștințe și experiență profesională în domeniul politicilor europene și al comunicării politice.

Stagiul de practică va avea loc la biroul parlamentar din București și durează trei luni, în două perioade 16 ianuarie – 17 aprilie 2017 și, respectiv, 17 aprilie – 17 iulie 2017. Tinerii interesați sunt invitați să trimită dosarul de candidat până în data de 4 ianuarie 2017 la adresa de e-mail internship@siegfriedmuresan.eu, conținând CV-ul candidatului în format european, foaia matricolă a studiilor universitare – în copie (sau orice document eliberat de universitate care atestă situația notelor, în original sau în copie) și o scrisoare de intenție cu dimensiunea de maximum 4.000 de semne cu spații. 

Candidații trebuie să fie studenți sau absolvenți de studii superioare în domenii ce vizează activitatea Parlamentului European (Științe politice, Relații internaționale și studii europene, Științe juridice, Studii economice, Științe ale comunicării, Administrație publică).

Din experiență personală, recomand acest program întrucât participanții vor avea ocazia ia parte la un program de stagii bine structurat, să fie la curent cu principalele subiecte de pe agenda europeană, vor vedea ce presupune activitatea unui ales în Parlamentul European și vor învăța de la specialiști în domeniul comunicării politice și politicilor europene.

sursa imagine: facebook.com/SiegfriedMEP

Calendarul programului

 • 16 decembrie 2016 – lansarea perioadei de înscrieri;
 • 4 ianuarie 2017 – termenul-limită pentru înscrieri;
 • 5 – 9 ianuarie 2017 – evaluarea dosarelor pentru preselecția candidaților;
 • 10 – 11 ianuarie 2017 – intervievarea candidaților care au trecut de preselecție;
 • 12 ianuarie 2017 – notificarea candidaților acceptați;
 • 12 – 13 ianuarie 2017 – perioada de confirmare din partea candidaților acceptați;
 • 16 ianuarie – 17 aprilie 2017 – prima perioadă pentru stagiul de practică;
 • 17 aprilie – 17 iulie 2017 – a doua perioadă pentru stagiul de practică;

Criterii de selecție:

 • Tânăr cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani;
 • Student sau absolvent de studii superioare în domenii ce vizează activitatea Parlamentului European (Științe politice, Relații internaționale și studii europene, Științe juridice, Studii economice, Științe ale comunicării, Administrație publică);
 • Cunoștințe solide privind actualitatea politică națională și europeană;
 • Flexibilitate în urmarea stagiului pentru una dintre perioadele: 16 ianuarie – 17 aprilie 2017, respectiv, 17 aprilie – 17 iulie 2017;
 • Cunoașterea unei limbi de circulație internațională.

Responsabilități stagiari

Printre responsabilitățile pe care le vor avea stagiarii se află: propuneri de luări de poziții pe teme de interes public, monitorizare și analiză media, monitorizarea și analiza principalelor evenimente publice naționale și europene, pregătirea materialelor informative, asistarea consilierilor eurodeputatului în sarcinile cotidiene de comunicare.

Beneficii stagiari

De menționat că stagiile nu sunt remunerate și că dosarele incomplete nu vor fi luate în considerare. Astfel, beneficiile pentru stagiari constau în posibilitatea de a lucra într-un mediu dinamic și serios, de a interacționa cu profesioniști și experți ai instituțiilor europene, de a acumula experiență în domeniul comunicării politice și al afacerilor europene, o vizită de lucru la Bruxelles sau la Strasbourg, o adeverință care atestă efectuarea stagiului de practică. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul SiegfriedMuresan.eu.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.