Eficiență energetică într-un oraș inteligent (P)

Eficiență energetică într-un oraș inteligent (P)

Când pronunț sintagma dezvoltare sustenabilă  sau oraș inteligent în afara celor care sunt apropiați cât de cât cu domeniu, lumea se uită cam ciudat. Și sunt de acord. În general, domeniul este un conglomerat de idei, principii și practici, din diferite domenii, care poate asigura satisfacerea nevoilor generațiilor viitoare fără a le pune în pericol, de a asigura existența mediului pe care îl cunoaștem astăzi fără a fi distrus prin activitățile antropice, de a găsi alternative non-dăunătoare societății și ecosistemelor, de a asigura existența resurselor ș.a.m.d.

Ideea de smart city reflectă  un management modern al orașului, în care nevoile cetățenilor sunt satisfăcute fără a afecta mediul înconjurător și calitatea vieților acestora. Este o metodă integrată de a aplica ideea de sustenabilitate la nivelul orașelor.

Plecând de la macro, ajungem și la micro, la cetățeanul de rând, care se întreabă cum poate ști cât de mult afectează mediul înconjurător. Energia tradițională se află printre principalele surse de producere a gazelor cu efect de seră. La rândul lor, gazele cu efect de seră pun o mare presiune pe calitatea climatului și produce schimbări radicale, deloc bune pentru oameni (secete, călduri insuportabile, ridicarea nivelului mării, topirea ghețarilor, incendii spontane etc.). Toți contribuim, individual, la aceste evenimente care nu au granițe. De asemenea, toți putem contribui la oprirea acestui fenomen. Nu este ireversibil momentan (conform unei părți a specialiștilor), iar primul pas este informarea.

Cunoaștearea, așadar, a eficienței energetice a locuinței noastre intră la categoria informare, conștientizare și rezolvare a acestor probleme. Aflarea eficienței energetice te poate ajuta să te orientezi asupra unei locuințe, te poate ajuta să vezi cât de mult irosești, te poate ajuta să te decizi dacă este nevoie să faci sau nu un pas spre renovare sau schimbarea locuinței. Acestea pot fi doar câteva utilități în care cunoașterea datelor de pe certificatul energetic al unei locuințe te poate ajut. Sunt și altele, dar cred că este timpul să răspund la întrebarea „ce este certificatul energetic”.

sursa imagine Energy rating chart | Shutterstock.com

Ce este certificatul energetic?

Certificatul energetic (sau certificatul de performanță energetică) al clădirilor este unul dintre instrumentele obligatorii pentru proprietarii care vor să vândă, să închirieze sau să renoveze un apartament sau o casă. Mai mult, contracterele încheiate fără certificat energetic sunt supuse nulității relative, putând fi atacate în instanță de către părțile semnatare sau de către terți.

Despre certificatul energetic

În primul rând, trebuie să știm ce este un certificat energetic.  Cum am precizat mai sus, este un instrument obligatoriu, are valabiltiatea de 10 ani și caracter informativ, indicând cât de eficientă energetic este o clădire. Documentul este eliberat de auditori atestați. Eficiența energetică sau performanța energetică este exprimată pe o scală cu șapte clase, de la A la G, unde A reprezintă consumul cel mai scăzut de energie (125 de kWh/m2/an), iar G consumul cel mai ridicat de energie (820 kWh/m2/an).

Cine eliberează certificatele energetice?

Diferite companii. În acest articol, vă dau exemplul pentru certificat energetic in Bucuresti, anume Enermed Impex SRL Bucuresti. Echipa de acolo vă răspunde prin intermediul site-ului acestora la întrebarea ce ține de aflarea unui pret certificat energetic. Prețurile certificatelor diferă. Am aruncat o privire pe site și m-am uitat la prețuri: 145-180 de lei pentru garsoniere, 150-190 de lei pentru apartamente cu două camere, 170-210 lei pentru apartamente de trei camere, 180-220, patru camere,  190-250, cinci camere. Desigur, pentru case, vile și alte spații se negociază în funcție de complexitate și mărime. Am preferat să atașez aceste prețuri pentru a vă face o impresie.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.