Ediția a II-a a Summitului Tinerilor din România

Ediția a II-a a Summitului Tinerilor din România

În Bacău, Capitala Tineretului din România 2017, va avea loc Summitul Tinerilor. Perioada în care este programat acest eveniment este 8-12 noiembrie, aplicațiile fiind deschise pentru tinerii interesați de mișcarea de tineret din România până pe 30 octombrie.

Sunt planificate activități precum:

  • Construirea unei viziuni comune privind dezvoltarea mișcării de tineret;
  • Dezvoltarea regională a mișcării de tineret;
  • Mesaje pentru lideri emergenți;
  • Proiectele, de la vis la realitate – mesajele finanțatorilor;
  • Dialog cu partidele politice;
  • Gala Tineretului din România.

Sunt încurajați să participe elevi, studenți, membri ai organizațiilor neguvernamentale de tineret, în sindicate, membri ai partidelor politice, antreprenori, tineri funcționari publici, activiști civici și nu numai.

Pentru înscriere, organizatorii au pregătit un formular de aplicație, disponibil aici. Ediția a II-a a Summitului Tinerilor din România este organizată de Guvernanța Capitalei Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Grupul PONT, Federația Tinerilor din Cluj (FTC) și Banca Comercială Română (BCR), împreună cu Primăria Municipiului Bacău, actuala Capitală a Tineretului din România și Federația Tinerilor din Bacău.

Voi urmări rezultatele evenimentului, căci vor ieși o serie de mesaje interesante. Mi-aș dori să apară și o serie de obiective specifice și măsurabile. Nu poți avea mișcare de tineret doar cu câteva organizații în centrele universitare și câteva persoane în câteva municipii mai mari.

Sunt curios câte organizații din diaspora, din mediul rural sau din micile orașe vor participa la întâlnire,  dacă se va depăși abordarea limitativă a tineretului din România ca fiind reprezentat doar de organizațiile vizibile, cu expertiză și cu acces la resurse, dacă va fi și altceva în afară de „statul să ne dea” și nu numai.

Nu cred într-o viziune comună privind dezvoltarea mișcării de tineret, de exemplu, însă sunt câteva teme esențiale.

Majoritatea tinerilor din România vor să plece din țară, iar unul din patru nu are un loc de muncă. Spiritul de inițiativă în rândul tinerilor este în scădere. Alocările bugetare pentru educație erau prin iarnă la 3,1% din PIB, dar asta este cea mai mică problemă, dacă luăm în calcul dezinteresul față de școală, competențele la ieșire din sistem și perspectivele ulterioare.

Până și la digitalizare, un domeniu prietenos cu tinerii suntem ultimii din UE,iar aici nu cred că este doar vina administrației publice și a politicii. Despre strategiile europene în domeniul tineretului nu mai are rost să discut, căci avem ultimul loc asigurat. Despre un mediu care să asigure tinerilor egalitatea de șanse nici atât.

Învățământul vocațional și tehnic este la pământ, iar presiunea organizațiilor de tineret pe decidenți pare să fi atins un minim istoric. Organizațiile reprezentative de tineret au rămas blocate pe aceleași teme de câțiva ani buni, noroc cu influența europeană, căci așa pătrund noi teme.

Toate partidele care au semnat declarația rezultată la întâlnirea de la Timișoara au lovit în tineri (că unele au ajuns la guvernare și au oferit și beneficii este o altă discuție). Despre cei 728 de refugiați relocați deja din Italia și Grecia, majoritatea tineri, nu întreb, căci este o temă exotică, deși sunt cam singurii tineri care vin în România, nu pleacă de aici.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Ediția a II-a a Summitului Tinerilor din România”

  1. Un articol foarte interesant! Nici nu staim ca se organizeaza astfel de avenimente frumoase in Romania, prin acest articol am afalt si eu. Multumesc mult!

Comments are closed.