Edificarea lui Liviu Dragnea

Edificarea lui Liviu Dragnea

Putea fi un alt penal care iese de pe porțile închisorii după o primă arestare. Mai mult, mai are și alte dosare care așteaptă soluționări, existând riscul realist ca Liviu Dragnea să se întoarcă după gratii. În schimb, ziua a fost dedicată lui Liviu Dragnea pe toate canalele de comunicare posibile. Niciun politician în istoria postdecembristă nu s-a întors din închisoare călare pe un flux informațional la fel de mare ca în cazul lui Liviu Dragnea.

Declarațiile sale au avut parte de o audiență națională. El și apropiații săi au fost urmăriți îndeaproape de la primele ore ale dimineții până târziu în noapte. Primele sale declarații fac și acum știri. Imposibil să îmi dau seama de ce CSM l-a băgat în seamă. Un penal ieșit din închisoare, care are încă restricții, se crede deținut politic și acuză o dictatură. Reacția CSM a fost să considere că declarația unui fost prizonier de drept comun reprezintă o ingerință asupra independenței justiției. Este absurd și un cadou livrat imaginii lui Liviu Dragnea. Impresia pe care o lasă este că este ceva în baza acestor acuzații de imediat se pronunță garantul independenței justiției. Totuși, sunt doar niște declarații ale unui fost politican ieșit de după gratii.

Probabil se va întoarce în politică. Este și un mesaj pe care l-a lansat. Nu doar atacul către PSD, anume că partidul nu mai are personalitate, ceea ce este cât se poate de real, PSD riscând să stea în opoziție mulți ani de acum înainte, dar a fost băgat de seamă după o perioadă de suspans de partid, care a transmis că Dragnea nu se poate întoarce statutar în partid, sau de alți lideri ai partidului, care i-au urat de bine sau i-au amintit că a încercat desființarea partidului. Mesajul său din prima zi lasă o portiță cât se poate de poartă larg deschisă pentru întoarcerea în politic. Rămâne de văzut când, cu cine, și cum.

Glumele, bancurile și ironiile la adresa lui Liviu Dragnea au un rol simbolic consistent. Niciun politician nu a generat reacții atât de furtunoase din diferite colțuri politice. Sigur, gafe fac toți, este imposibil să nu faci gafe în politică. Unele se viralizează. Dar cele negative sunt viralizate conștient de opoziție. Viralizarea mesajelor despre Dragnea a venit din numeroase direcții, acoperind aproape toate zonele politice. Vestea că Liviu Dragnea a ieșit din închisoare s-a aflat repede. Lumea citește în mijloacele de transport, discută în parc câteva ore mai târziu, aude numai de el la știrile de seară. Creatorii de conținut, indiferent de felul lor, au o contribuție la edificarea unei imagini exagerate pentru fostul președinte al Camerei Deputaților condamnat pentru angajări fictive.

Chiar și cei mai serioși nu pot ignora, însă, câteva probleme ale politicii și justiției românești care îl pun într-o imagine bună: arestat după pierderea alegerilor, în dimineața de după ziua votului. Apoi e blatul cu Dăncilă la prezidențiale, când Dragnea o propusese pe Firea să candideze în ultima sa declarație în libertate. Partidul scăpat de Dragnea a pus un candidat împotriva care a mimat competiția electorală, electoratul a fost puternic descurajat și a primit un sprijin pentru apatia față de politică. Reacția de acum a CSM arată mai mult că justiția și politica se află în zone de prea mare și nocivă apropiere. În final, credibilitatea ambelor este în joc.

Ce urmează este greu de spus. Declarațiile de după ieșirea din închisoare arată încă o retorică orban-erdoganistă. Nu are însă partid politic și este greu de crezut că va pune mâna pe vreunul. Doi ani și câteva luni contează în politică pentru a pierde sprijinul structurilor care te-au sprijinit înainte. Apare alte probleme, alte interese, alte dinamici politice, economice, sociale, etc. Păstrează mesajul populist și, sprijinit de măsurile bine țintite în timp ce era la cârma programului de guvernare, poate reanima sprijinul unor categorii de populație care nu sunt atrase nici de PSD, nici de AUR, și nici de unele părți ale PNL. Electoral, Dragnea poate eroda un pic din toate acestea, 3% de la fiecare, însă electoratul său principal este în afara celor 33% care au fost la ultimele parlamentare. Dragnea nu este un pericol pentru AUR, poate doar pentru Șoșoacă.

P.S.: Nu știu cine i-a făcut strategia de comunicare la ieșire din închisoare, însă a fost surprinzător de bună. Strict despre comunicare, a nu se înțelegere altceva. Dar parcă seamănă foarte mult pe alocuri cu ceea ce s-a întâmpla în Ucraina cu Iulia Timoșenko. Sunt context diferite, poziții diferite, recunoaștere diferită, dar unele suprapuneri de mesaj deranjante. Cine știe, poate își face și Dragnea partid de 5-6%.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *