Continuă abuzurile regimului din Belarus

Continuă abuzurile regimului din Belarus

Deși nu mai este în atenție subiectul, Belarus continuă să ofere exemple de acțiuni brutale ale regimului politic asupra societății civile. Miercuri, autoritățile bieloruse au lansat un larg atac împotriva vocilor politice independente din țară. Acesta a inclus raiduri asupra reședințelor private ale acestor persoane, asupra birourilor acesotra, arestări în masă. Apărători ai drepturilor omului, grupuri educaționale, grupuri politice neafiliate regimului de la Minsk, organizații de caritate și think-thank-urile au fost ținte de regimul din Belarus.

Deja este mai bine de un an de când represiunea generalizată la adresa opoziției independente este prezentă în Belarus. Chiar doi ani, dacă adăugăm contextul în care au fost eliminați toți competitorii politici din cursa electorală. Anul trecut au avut loc niște alegeri prezidențiale nerecunoscute de comunitatea internațională în Belarus. În preajma acestora, opoziția a avut parte de noi măsuri brutale aplicate de către regimul dictatorial. Numeroase persoane au fost bătute crunt, arestate, unii chiar au murit în acest context. Proteste au continuat după pentru luni consecutive ajungând chiar în plină iarnă cu mișcări de protest.

Acest val de represiune din Belarus este orientat către distrugerea tuturor vocilor critice care mai există în țară, fie că vorbim de disidenți sau de societate civilă. Mai mult, regimul din Belarus pare disperat ținând cont de anvergura măsurilor luate.

În acest context, Uniunea Europeană a lansat un apel către Belarus să adere la angajamentele sale internaționale și să respecte obligațiile în materie de drepturile omului și libertăți fundamentale. UE solicită eliberarea apărătorilor drepturilor omului și a prizonierilor politici din Belarus, calculând că este vorba de mai bine de 550 de persoane. „Regimul trebui să oprească represiunea și să facă făptașii responsabili de acțiunile lor. UE va continua să sprijine inițiativele internaționale de asigurare a răspunderii internaționale, inclusiv prin intermediul Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite și prin intermediul Platformei internaționale pentru răspundere în Belarus”, transmite Uniunea.

De asemenea, UE contemplează noi sancțiuni. Ultimele sancțiuni au venit luna trecută, după evenimentele din mai care în care un avion pe o rută intra-UE a fost piratat de autoritățile din Belarus pentru a răpi un disident. Acesta a fost răpit din avion, după ce a fost urmărit, și torturat ulterior.

sursa imagine: Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *