ECDC despre copii, COVID și transmiterea la școală

ECDC despre copii, COVID și transmiterea la școală

În timp ce era numit un nou guvern în România, după ce a rămas în Parlament un singur partid politic care mai vorbește despre deschiderea școlilor, Centrul European pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor (ECDC) a publicat un raport tehnic cu ceea ce știe întreaga lume despre deschiderea școlilor. Mesajul principal este că „este un consens general că decizia de a închide școlile pentru a controla pandemia COVID-19 trebuie să fie folosită ca ultimă măsură; impactul negativ din punct de vedere al educației, fizic și psihic asupra copiilor al închiderii proactive a școlilor și impactul asupra societății în general vor depăși probabil beneficiile”. 

imagine: ECDC

 

În România, cu o mică pauză după vacanța de vară, nu s-a mai învățat la școală din martie 2020. Noul guvern, prin vocea ministrului Educației care a fost tot timpul în centrul deciziilor privind sistemul de învățământ, spune că este nevoei de o analiză responsabilă împreună cu specialiștii în epidemiologie ai Ministerului Sănătății, apoi va fi luată o eventuală decizie privind data de redeschidere a școlilor. Ținând cont că urmează vacanța de iarnă și că au început să ajungă tabletele cumpărate la suprapreț de Guvernul Orban la copii, chiar și în unele locuri unde nu au semnal pentru a se conecta la internet, probabil va mai continua o perioadă școala online și, după calendarul amintit, din primăvară să se revină la școală. Este un an ratat din punct de vedere educațional și al formării psiho-sociale a copiilor. Și nu doar educațional. România este singurul stat din Europa care a ținut închise școlile pe toată durata pandemiei și nu neapărat din motive ce țin de economie și de grija părinților, ci pentru că școala nu contează. În alte părți, ciclul primar a rămas, cu excepția stării de urgență, într-o situație de deplasare la școală pentri ciclul primar. Măcar ordinea a fost intuită bine de noul ministru al Educației – începem cu ciclul primar, apoi cu cel gimnazial ș.a.m.d.

ECDC mai lansează câteva mesaje cheie. „În datele supravegherii, între cazurile de copii cu COVID-19, cei între 1 și 18 ani au rate mai mici de spitalizare, spitalizare gravă și moarte față de toate celelalte grupuri de vârstă.
Copii de toate vârstele sunt susceptibili să transmită SARS-COV-2. Copiii mai mici par să fie mai puțin susceptibili de infectare și, atunci când sunt infectați, să fie mai puțin predispuși să transmită mai departe virusul față de copiii mai mari și adulții. Închiderea școlilor poate contribui la reducerea răspândirii SARS-COV-2, dar singure sunt insuficiente pentru a preveni transmiterea comunitară a COVID-19 în absența altro intervenții nefarmaceutice precum restricții asupra reuniunilor în masă”. Mai sunt și alte mesaje cheie, inclusiv despre importanța intervențiilor nefarmaceutice în context școlar pentru prevenirea transmiterii. Puteți citi raportul publicat pe 23 decembrie 2020 de ECDC la adresa aceasta.

Putem remarca o situație absurdă în eterna și fascinanta Românie. În timp ce am închis școlile, au rămas unele dintre cele mai relaxate reguli privind reuniunile în masă.  Vă amintiți situația din vară și din primele luni de toamnă. Au rămas și amenzi mici. Au dat și guvernanții exemple de întâlniri ilegale, chiar și petreceri de partid fără vreo repercusiune. Și campanii electorale. Capacitatea de testare a crescut atât de mult încât a scăzut la jumătate față de obiectivul modest de 50.000 – pe care nu l-a atins niciodată. Doar 27.000 de teste, dintre care 19.000 pe metodologia Guvernului, restul la cerere. Așa rezultă „panta vizibil descendentă” a infecțiilor cu care se laudă Grupul de Comunicare Strategică. În realitate, COVID-19 se transmite liber. Este corect și că oamenii au început să fie mai responsabili, doar ajungem la 15.000 de morți în noaptea Crăciunului, și alții rămân acasă – morți de COVID-19 și netestați, nedectați.

Crăciun liniștit!

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.