Dragnea în fruntea unui parlament unicameral

Dragnea în fruntea unui parlament unicameral

Anca Paliu Dragu, fost ministru în Guvernul Cioloș, nu are deloc experiență legislativă și parlamentară. Totuși, a fost votată de majoritatea de dreapta președinte al Senatului României de la primul mandat parlamentar. De altfel, nici nu a fost o figură de prim-plan pe care alegătorii au avut-o pe listele parlamentar, ocupând un loc destul de jos pe listele pe care a candidat. Nici nu au trebut bine alegerile și anunță procedura de trecere la un parlament unicameral cu 300 de membri, urmărind rezultatele referendumului (consultativ) populist din 2009.

Ultimii patru ani ne-au arătat de ce este important un legislativ bicameral în România. România, cu excepția perioadei comuniste, a avut un parlament cu două camere. Ultimii patru ani au arătat riscurile unicameralismului exemplar. Liviu Dragnea a ajuns fără mari probleme la conducerea Camerei Deputaților. Legi proaste au trecut fără prea multe probleme prin acest for legislativ, norocul fiind că, existând mulți parlamentari, numeroase au putut fi contestate la Curtea Constituțională, iar altele au putut fi analizate cu o profunzime mai mare în Senat. Bicameralismul înseamnă, de fapt, eliminarea Senatului în percepția publicului. Diferența dintre deputați și senatori în România este dată doar de cota de reprezentare pe care o au, fiind nevoie de mai mulți alegători pentru a decide un senator. Unii ar mai putea aduce și argumentul experienței senatorilor, deși Florin Cîțu ne arată că nu este un argument valid.

Un parlament unicameral este mai ușor de acaparat. Este mai ușor de influențat de mulțime pentru a legisla într-o anumită direcție. Și oferă opțiuni mai simple pentru a trece legi. O dictatură a lui Liviu Dragnea ar fi fost mai ușor de atins într-un parlament unicameral decât în unul bicameral. Un parlament cu un număr redus de parlamentari este mai ușor de controlat de către partide sau de către alte grupuri de interese față de unul în care ai mai multe voci ale alegătorilor trimise în Parlament și care oferă posibilitatea unei analize aprofundate a proiectelor propuse.

Dincolo de acest lucru, nu există nicio dovadă că va fi mai bună calitatea legiferării într-un legislativ unicameral sau mai mic față de unul bicameral și mai mare. Este amintită problema costurilor. Ei, bine, costurile se pot reduce. Este suficient să introduci criterii adevărate pentru a bloca decontările fictive, contractele fictive, și pentru a reduce alocările discreționare din fonduri publice pentru funcționarea partidelor politice.

Rolul unui parlament nu este doar de a ștampila proiecte legislative venite de la un executiv, ci și de a-l ține sub control. Este unul dintre motivele pentru care Parlamentul European nu este un parlament, deși oferă pensii speciale, indemnizații fără număr și mult mai multe beneficii ca Parlamentul României.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.