Învestirea pe repede înainte

Învestirea pe repede înainte

Unul dintre cei mai slabi miniștri și parlamentari din legislatura 2016-2020 a fost propus prim-ministru al coaliției de centru-dreapta. Trecem peste faptul că nu prea găsim elemente de centru-dreapta în programul de guvernare, dar ajungem la o ipostază complicată.

Primul învestit, a fost fostul prim-ministru demisionar „care nu se cramponează în funcții” Ludovic Orban în fruntea Camerei Deputaților, după miezul nopții, după încheierea ședinței Parlamentului. Grabă, grabă, dar o zi nu face nicio diferență. Practic, avem un președinte al Camerei Deputaților ajuns ilegal în funcție. De adăugat că a fost ales președintele Camerei fără să fie validați toți parlamentarii, profitând de o interpretare problematică a regulamentelor prin care ar fi suficientă validarea a două treimi din parlamentari. A urmat povestea cu programul de guvernare.

Concluzia după citirea programului de guvernare este că sunt o serie de ambiții care au circulat constant în ultimii 50 de ani, o înșiruire de idei din programele anterioare (multe, de exemplu, din programul lui Dragnea), de activități curente ale administrației centrale, de idei care circulă în spațiul european (și cu impact nereflectat în plan intern), obsesia cu câteva idei ca soluții pentru orice, de unde și multe promisiuni nerealizabile, și cam atât. Puține sunt măsurile realiste și bune. Activitățile minore și curente ale administrației nu au ce căuta într-un astfel de program. Nici gargara de partid. Are multe obiective pentru care se vor cheltui absurd multe fonduri publice. Sunt și multe contradicții. Își fac planuri de menținere la 60% datoria publică, dar și absorbția împrumuturile prin Planul de redresare. Păi doar împrumutul cu Guvernul SUA de 8 miliarde de dolari pentru Cernavodă, doar absorbția celor 15 miliarde de euro împrumuturi de la Comisia Europeană vor duce, fiecare, în lipsa celuilalt, datoria publică la peste 60%. Similar, niște contradicții cu rolul ANAF și îmbunătățirea colectării în timp ce vii cu măsuri care vor sprijini evaziunea. Multe contradicții.
Un punct despre măsuri. În cel mai bun caz, va fi în același ritm ca până acum. Într-un caz mai puțin bun (care este scenariul probabil), ne vom ruga de PSD să vină la guvernare în câteva luni. Mă aștept la revolte mari din partea autorităților locale și județene, cele care, de altfel, au avut reprezentanți care au vrut să pună de un puci în partidul condus de Orban și care au lansat o serie de teme ambițioase pe agendă – teme care vor fi ignorate de coaliție. Sunt cele care știu care sunt problemele destul de bine. Mă aștept și la multe probleme pe zona privatizărilor și parteneriatelor public-privat incluse, mai ales că state cu economii dezvoltate preferă sectorul public pentru o serie de măsuri incluse. Mai este o problemă cu măsurile generatoare de inflație și lipsa unor compensații sociale pentru acest impact. E drept că sunt evitate toate punctele dureroase de pe agenda publică. În schimb,  aflăm câte terminale mobile pentru taxare pentru CFR Calatori dorește să cumpere noua guvernare. Măsurile pentru îmbunătățirea capacității administrative a statului lipsesc din programul de guvernare. 
Dar sunt câteva probleme cu învestirea în timp record. Programul de guvernare a fost disponibil câteva ore înainte de a fi audiați pe repede-înainte și fără întrebări semnificative propunerile de miniștri. În câteva ore audieri și învestire. Pentru dezastrul care va urma, căci va urma, va fi vinovat întregul Parlament, în frunte cu PSD. Nu are cum să apară altceva cu un prim-ministru escroc în fruntea executivului, cu infractori printre miniștri și oportuniști fără număr. Nu s-a inventat buna guvernare cu escroci, infractori și oportuniști.
imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.