Dreptul la deconectare, apel al europarlamentarilor din țările civilizate

Dreptul la deconectare, apel al europarlamentarilor din țările civilizate

Dreptul la deconectare se referă dreptul lucrătorilor de a se detașa de muncă și de a se reține de la implicare în comunicații electronice (emailuri, mesaje, etc.) ce au treabă cu activitatea de muncă în afara orelor de lucru.

Această temă este de dinainte de pandemia de coronavirus, însă s-a agravat cu ocazia activităților din timpul pandemiei. Nu există la acest moment un cadru legal care să garanteze dreptul la decontectare. De ce contează? Așteptarea ca lucrătorii să fie disponibili la orice moment pentru comunicații moibile sau online este considerat cu potențial dăunător pentru sănătatea lucrătorilor.

Astfel, europarlamentarii fac apel pentru aplicarea „dreptului la deconectare” la nivelul Uniunii Europene. Cer ca această deconectare să fie un drept fundamental și o lege europeană are să garanteze tuturor lucrătorilor acest drept.

Comisia de muncă din Parlamentul European consideră că, în afara orelor de lucru, lucrătorii trebuie să li se permită să se deconecteze de la dispozitivele digitale fără frica unor consecințe. Rezoluția lor a atrecut cu 31 de voturi pentru, 6 împotrivă și 18 abțineri. Rezoluția este planificată pentru un vot plenar pe 18 ianuarie 2021, apoi autoritățile europene vor trebui să ia atitudine pe această temă.Problema pe care o ridică europarlamentarii este că „cultura de a fi online/disponibil mereu” poate afecta negativ echilibrul muncă-viață, sănătatea mintală, sănătate fizică și bunăstarea.

În practică, rezoluția face apel pentru propunerea unei directive europene privind dreptul la deconectare.

O lămurire este necesară privind formularea din titlu. Distribuția voturilor arată că europarlamentarii est-europeni au fost în principal cei care au votat împotrivă sau s-au abținut la această propunere. Din cei doi europarlamentari români care sunt membri titulari în această comisie, doar Dragoș Pîslaru (USRPLUS, Renew Europe) a votat pentru. De altfel, merită menționat că europarlamentarii Partidului Popular European s-au abținut în bloc acestei măsuri, încercând să boicoteze acest apel. România a trimis cei mai mulți europarlamentari în PPE prin cei din PNL, PMP și UDMR.

Pentru cei interesați, găsiți aici un briefing al Parlamentului European privind dreptul la deconectare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Dreptul la deconectare, apel al europarlamentarilor din țările civilizate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *