Avem nevoie de o lege privind adicția digitală

Avem nevoie de o lege privind adicția digitală

Dreptul la deconectare nu este suficient. Accesul la drepturi este dificil, este nevoie de pregătire, de asumarea unor riscuri semnificative, de plase de siguranță în caz de represalii, să nu mai spunem de dificultățile de aplicare a acestui concept.

Adicția digitală sau dependența digitală este o problemă serioasă, cu consecințe imposibil de estimat la acest moment. Pandemia a accelerat fenomenul, lipsind însă persoana de posibilitatea de a spune „nu”. Probleme fizice și psihice apar în urma adicției digitale. Am văzut puține emisiuni la televizor și puține campanii digitale pe acest subiect. Chiar dacă ar fi, rolul acestora poate fi de conștientizare și nu au posibilitatea de constrângere.

Serviciile, tehnologiile, platformele digitale au responsabilități sociale și comunitare. Așa cum poți protesta legal doar până la o anumită oră, astfel încât să fie menținute niște standarde adecvate de viață la nivelul comunității, „organizatorii” adicției digitale pot fi responsabilizați.

O lege poate contribui la mitigarea modului de desfășurare a proceselor care conduc și domină adicția digitală. Vorbim de o lege centrată pe furnizorii serviciilor, platformelor și tehnologiilor digitale. Pot începe de la acțiuni mici cum ar fi notificarea persoanelor că au depășit un anumit timp pe platformă la mesaje constante de interes public, cum sunt cele de la televizor privind excesul de zahăr și consumați minimum 2 litri de apă pe zi, dar care să amintească de problemele adicției digitale și sfaturile pentru a rezolva provocarea.

Pentru efectele tutunului s-a găsit și posibilitatea punerii pe etichetă a unei imagini de care nimeni nu ține cont – este o modalitate de alertă. Dar diferența la tutun este că te poți juca și cu accizele, crescând costurile. În schimb, adicția digitală este ieftină. Ai nevoie doar de un SIM cu internet, de un cablu sau de o conexiune wifi. Multe dependențe nu sunt forțate și de procesele de digitalizare peste tot, ceea ce nu este cazul când vorbim de adicția digitală.

Avem nevoie de o lege privind adicția digitală.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.