Rezerva financiară de adaptare de la Brexit

Rezerva financiară de adaptare de la Brexit

Negociatorii britanici și europeni au anunțat, cu o săptămână înainte de încheierea perioadei de tranziție, o înțelegere privind un proiect de acord pentru relațiile comericale și de cooperare între Uniunea Europeană și Regatul Unit pentru perioada post-tranziție.

Modul cum s-au desfășurat negocierile în acești patru ani și jumătate poate fi un exemplu de manual al negocierilor internaționale. În iunie 2016, după dimineața care a anunțat rezultatele victorioase ale taberei Brexit, era o imagine clară asupra liniilor roșii ale ambelor tabere. Mai multe strategii de negociere au fost aplicate de-a lungul timpului, într-un proces care a putut fi urmărit live de toate părțile interesate. În ajunul Crăciunului lui 2020, pe fondul unor mișcări de ultim moment, o serie de probleme presante au fost amânate pe altă dată pentru a ajunge la o înțelegere. Urmează ratificare, unde vor fi ridicate multe probleme în ambele parlamente.

Comisia Europeană a propus crearea unei rezerve financiare de adaptare la Brexit, la solicitarea Consiliului European, pentru a sprijini combaterea consecințelor economice și sociale ale Brexitului la sfârșitul perioadei de tranziție. Sunt doar 5 miliarde de euro disponibile în acest sens, dar fondurile vor ajuta statele membre și sprijine afacerile și locurile de muncă din sectoarele cele mai afectate. Cele mai multe fonduri vor merge către zonele cele mai integrate economic cu Regatul Unit, motiv pentru care este nevoie de o examinare minuțioasă a criteriilor de alocare.

Rezerva de adaptare la Brexit își propune să fie un instrument rapid și flexibil, acoperind cheltuieli într-o perioadă de 30 de luni, și va disponibilă în două faze: cele mai multe fonduri vor fi disponibile prin prefinanțare în 2021, calculată pe baza impactului economic așteptat la sfârșitul perioadei de tranziție asupra economiei statelor membre, luând în considerare integrarea economică cu Regatul Unit, inclusivă în privința comerțilui cu bunuri și servicii, și implicațiil enegative asupra sectorului pescuitului, iar a doua tranșă va fi făcută în 2024, în cazul în care cheltuielile vor depăși alocarea inițială pe baza cheltuielor făcute și declarate Comisiei.

Pentru a se califica pentru aceste rambursări prin Rezerva de adaptare la Brexit, statele membre vor trebui să-și justifice cererile pe baza relației directe cu Brexitul. Iar aici pot apărea probleme de natura efectelor disproporționate asupra economiei cauzate de o relație mai degrabă indirecte. Mai amintesc disproporționat pentru că alocarea este proiectată să permită concentrarea fondurilor pe cele mai rău afectate state. Rămâne de văzut cum va arăta proiectul care va fi aprobat de Parlamentul European și de Consiliul UE.

imagine: EC Audiovisual Service

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.