Despre Republica Moldova, urmărind raportul UE

Despre Republica Moldova, urmărind raportul UE

Pe 5 aprilie, Uniunea Europeană a publicat un raport comun privind Republica Moldova în contextul rapoartelor de țară din politica europeană de vecinătate, sub Acordul de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea EUropeană. Practic, raportul verifică starea angajamentelor Republicii Moldova în contextul asocierii.

Documentul1 este structurat în cinci capitole:

  • dialog politic, bună guvernare și consolidarea instituțiilor;
  • dezvoltare economică și oportunități de piață;
  • conectivitate, eficiență energetică, protecție civilă, mediu și acțiuni privind clima;
  • mobilitate și contacte între oameni;
  • asistență financiară.

Raportul atrage atenția asupra necesității mai multor eforturi pentru combaterea corupției la nivel înalt, pentru recuperarea fondurilor deturnate prin fraudă bancară și pentru reforma sistemului judiciar. De asemenea, modificarea sistemului electoral din iulie 2017, neconformă cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale OSCE, este puternic criticată.

Chiar dacă rămân suficiente critici la adresa măsurilor luate și determinării cu care acestea sunt promovate de autoritățile din Republica Moldova, autorii raportului amintesc că reformele implementate până acum au sprijinit îmbunătățirea situației economice, punându-se accentul pe cele referitoare la progresele realizate sub DCFTA.

Este atrasă atenția și asupra necesității ca alegerile parlamentare de la sfârșitul lui 2018 să asigure incluziunea în procesul electoral. Documentul specifică că reforma administrației publice „trebuie să continue cu scopul creării unui serviciu public eficient și să întărească instituțiile, oferind în același timp servicii mai bune pentru cetățeni”.

Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, comerțul bilateral ridicându-se în 2017 la aproximativ 4 miliarde de euro, în creștere cu 18% față de anul precedent, fiind impulsionat de semnarea și implementarea Acordului de asociere.

sursă imagine: Pixabay
  1. EC, EEAS, 2018, Association Implementation Report on Moldova, Joint Staff Working Document, Brussels []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.