Propagandă, cărți și aeroporturi

Propagandă, cărți și aeroporturi

Este a treia oară când ajung pe aeroportul Chopin din Varșovia. De fiecare dată când ajung, pare că a apărut o nouă piesă care îți amintește că suntem, totuși, în anul 2018, și tehnologia nu trebuie să lipsească din aeroporturi.

Însă m-a surprins campania agresivă de promovare pe aeroport a unui volum care îl are pe copertă ca autor (și ca imagine) pe Xi Jinping, secretar general al Partidului Comunist Chinez și președintele al Chinei. Practic, în toate micile magazine în care se găsesc cărți este prezent. Am numărat vreo cinci. În rețeaua Virgin, era inclusiv cu roll-up și alte materiale vizuale care atrăgeau atenția asupra volumului.

Este vorba de ediția publicată în 2017 din „Guvernanța în China”, volumul al doilea, în care este explicată gândirea și modelul de dezvoltare propus de liderul chinez. Primul volum a apărut cu câțiva ani înainte.

Volumul este editat de Departamentul de Publicitate al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, în principal, împreună cu alte entități afiliate Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și publicat de Foreign Languages Press. Desigur, este tipărit în China și prețul este redus, comparativ cu alte volume.

Am aruncat o privire pe sumarul volumului, iar structura pare să vină ca un argument în favoarea autoritarismului, socialismului și modelului chinez de dezvoltare. Desigur, nu lipsește limbajul de lemn. Nu am citit volumul, încă mă mai gândesc dacă voi face sau nu acest lucru, având în vedere că am studiat în trecut o parte din informațiile promovate în rândul unei largi audiențe acum.

În 2015-2016, am citit volumele publicate de Donald J. Trump, deci am un motiv în plus să văd diferența de viziune…

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.