Comisia Europeană renunță la autorizarea exporturilor de vaccin COVID-19
Cu apariția variantei Omicron a SARS-COV-2, detectată prima dată undeva în Africa australă, Comisia Europeană a anunțat că renunță la mecanismul de autorizare a exporturilor de vaccin COVID-19 instituit la începutul acestui an. Este posibil să fie doar o coincidență anunțat Comisiei Europene din data de 26 noiembrie și detectarea variantei COVID-19 în aceeași perioadă.
Mecanismul de autorizare a exporturilor de vaccin apăruse pe fondul scandalului artificial cu AstraZeneca în privința exporturilor de vaccinuri produse în Uniunea Europeană în alte țări. Astfel, Uniunea Europeană a instituit un sistem de autorizare denumit ca mecanismul UE de autorizare și transparentizare a exporturilor de vaccinuri COVID-19. În baza acestuia, producătorii erau obligații să solicite autorizații pentru exporturile de vaccinuri în afara Uniunii Europene. Acest mecanism va funcționa doar până la 31 decembrie 2021 și nu va fi prelungit, oferind din nou libertatea producătorilor de a desfășura liber activități comerciale.
În locul acestui mecanism, noul sistem de monitorizare se va baza doar pe colectarea datelor privind exporturile de doze de vaccin COVID-19 și substanțele active aferente la nivel de companie, autoritățile vamale ale statelor membre UE urmând a fi responsabile de colectarea acestor date. Apoi, Comisia Europeană va publica aceste date la nivel agregat.
Uniunea Europeană este cel mai mare furnzor de vaccinuri COVID-19, exportând mai mult de jumătate din propria sa producție (1,3 miliarde de doze exportate până acum). Angajamentul european în promovarea vaccinării include și donarea a cel puțin 500 de milioane de doze către cele mai vulnerabile țări în următoarele luni, precum și investiții de un miliard de euro pentru a crea centre de producție în diferite zone din Africa împreună cu partenerii africani și cei industriali.