Despre digitaldiplomacy.ro și comunicare instituțională prin social media

Ideea unei platforme de comunicare digitală dedicată sectorului public din România nu poate decât să mă bucure. Este nevoie de sfaturi și lecții pentru instituțiile și autoritățile publice pentru a face față erei 2.0. Problema, însă, tot la cei care ar trebui să urmărească sfaturile apare: de ce să facă asta? Până la urmă, „ei fac regulile”.

Este o mentalitate greșită pentru că vedem cât de bine se propagă în mediul online informațiile venite de la autorități și ce impact au acestea. Este o zonă obscură, dar care se apropie din ce în ce mai mult de oameni acceptând Internetul (nu numai cu site-ul) ca o necesitate pentru o bună relaționare cu aceștia. Am fost plăcut surprins când am văzut că au fost create, brusc, pe la începutul anului, pagini pentru ministere.

Social media poate însemna, pentru o instituție, transparență, un plus pentru imagine, o comunicare facilă cu cetățenii, un plus pentru diseminare și nu numai. Este un instrument care trebuie folosit, de aceea cred că digitaldiplomacy.ro poate avea un impact pozitiv, oferind informații de calitate, dar care să și ajungă la destinatari.

Urmăresc postările de când am aflat de lansare și sunt curios să văd evoluția. Nu e ușor să vii în social media ca o instituție, să comunici în situațiile de criză și să faci fii, constant, aproape de publicul tău. Am descoperit asta în cele 15 luni (feb. 2012 – iun. 2013) în care m-am ocupat de creșterea imaginii 2.0 a Consiliului Național al Elevilor, unde am încercat continuu să cresc interactivitatea, să diseminez într-un mod adecvat știrile din toată țara, să comunic pe Twitter sau pe Facebook și să răspunzi la cele mai „interesante” întrebări.

*cover picture: digitaldiplomacy.ro

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Despre digitaldiplomacy.ro și comunicare instituțională prin social media”

Comments are closed.