Despre civilitate

Despre civilitate

Acum puțin ani, o plăcuță suedeză, înregistrată ilegal în țara respectivă, făcea furori în mass-media și societatea românească printr-un mesaj adresat unui partid politic, susținătorilor, simpatizanților și votanților acestora. Între timp, a fost retrasă de autoritățile suedeze pentru că injuriile și obscenitățile nu își au loc în spațiul public într-un loc civilizat, chiar dacă efectele mitocăniei erau vizibile în România.

Plăcuța suedeză ajunsă un simbol politic era parte din pregătirea protestului din 10 august 2018, o operațiune complexă pregătită luni de zile. Lideri politic, formatori de opinie, agitatori și propagandiști, companii, partide politice și organizații nonprofit au preluat mesajul și l-au distribuit, chiar dacă era nociv.

Recent, o companie locală din Germania, din Berlin, a lansat un mesaj publicitar controversat, în care o persoană în vârstă care nu purta măști arăta degetul mijlociu persoanelor care nu purtau măști. Valul de critici stârnite, în pofida profunzimii crizei epidemiologice, a dus la retragerea imediată a mesajului de conștientizare. Oamenii au considerat mesajul insultător și stânjenitor. Un membru al senatului berlinez a depus și o plângere la poliție pentru incitarea la ură prin interemdiul acelui material. Cazul este document de Deutsche Welle.

Chiar dacă problema era de viață și de moarte, autoritățile Berlinului au lăsat destul de clar să se înțeleagă că spațiul public trebuie să rămână unul în care să primeze civilitatea. Lecțiile le consideră fiecare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.