Guvernul impostorilor și transformarea solidarității sociale în momeală electorală

Guvernul impostorilor și transformarea solidarității sociale în momeală electorală

Și așa a mai trecut o ședință a Guvernului României. De aproape un an, Guvernul României are aceeași structură. Nu sunt diferențe semnificative, cu excepția unor miniștrii puși pe combinații, care au plecat de la guvernare în momentele cele mai grele.

La Fonduri Europene, teoretic, este un tehnocrat, deși discursurile ținute în filialele județene ale partidului nu arată acest lucru. Vine din sistemul național de administrare a fondurilor europene (România este singura țară care are absurditatea unui minister responsabil de fondurile europene, ceea ce spune multe). La un moment dat, se discuta despre pregătirea unei sinecuri în alt minister în caz de cădere a guvernului. A venit însă pandemia.

Despre Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD) știe toată lumea din zona de politici și finanțări europene. La fel sunt știute și procedurile de programare și angajare a fondurilor avute la dispoziție. Nu este o noutate.

Oficial, câteva sute de mii de persoane în vârstă vor beneficia de un sprijin direct până la finalul anului prin POAD. Asta spune ministrul Fondurilor Europene și susține când este întrebat de o jurnalistă de ce programată alocarea directă a acestui ajutor tocmai în săptămâna de dinainte de votul pentru alegerile parlamentare. Da, planurile au fost făcute pentru a livra ajutorul în prag electoral. Atât de dezumanizant este să fii la butoane și să folosești fondurile publice pe post de momeală electorală pentru câteva sute de mii de bătrâni. Mai spune că exista riscul dezangajării fondurilor, dar acest risc este știut de când a preluat mandatul, de acum un an.

Fondurile sunt bine venite, dar nu pot să mă întreb, pe lângă transmiterea ajutoarelor în prag electoral, de ce se apelează la un sistem electronic de plată prin carduri. Sigur va fi util persoanelor care nici nu recunosc din motive de sănătate tastele de la POS la magazin sau în multiplele locuri în care există un bancomat la  cinci comune, la peste 12.000 de oameni. Se vede că cei de la Palatul Victoria sunt foarte departe de situația din țară. Culmea este că și pe informațiile realizate de cercetători se vede această realitate.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.