Parlamentul European a lansat Premiul Caruana Galizia pentru jurnalism

Parlamentul European a lansat Premiul Caruana Galizia pentru jurnalism

Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă malteză asasinată în Malta pe 16 octombrie 2017 din cauza investigațiilor jurnalistice pe teme anticorupție pe care aceasta le promova. Investigațiile asupa atacului cu bombă asupra sa au evidențiat legături ascunse între mediul politic, guvernamental și de afaceri, legături bazate pe interese ilegitime.

Trei ani după, într-un eveniment de comemorare a asasinatului, Parlamentul European anunță lansarea Premiului Caruana Galizia pentru jurnalism. Premiul va merge către investigații jurnalistice care reflectă valorile și principiile Uniunii Europene.

„Scopul premiului este de a recunoaște jurnalismul de excepție care reflectă principiile și valorile Uniunii Europene, consacrate în Carta europeană a drepturilor omului. Parlamentul European consideră că protecția libertății presei în întreaga lume și, în special, a jurnaliștilor de investigație, în exercitarea atribuțiilor lor, este în interesul vital al societăților democratice.

Chiar dacă premiul este inițiat și sprijinit de Parlament, pentru a proteja independența premiului și activitatea mass-mediei, premiul va fi gestionat de un partener mass-media independent cu sediul în UE”, transmite Parlamentul European.

Cererea de candidaturi va fi lansată în jurul datei de 3 martie 2021, Ziua mondială a libertății presei, urmând ca ceremonia de acordare a premiilor să aibă loc anual în jurul datei aniversării asasinării jurnalistei.

Libertatea presei în Uniunea Europeană, deși este considerată un principiu fundamental de funcționare a societăților democratice europene, este sub asediu. Mai mulți jurnaliști au fost asasinați în ultimii ani în state membre ale Uniunii Europene – Malta, Slovacia, Bulgaria – fără a fi generate reacții adecvate din partea decidenților.

Mai mult, pe lângă aceste atacuri, amenințări constante la adresa jurnaliștilor de investigație au fost vizibile în multe alte state din estul Uniunii Europene, inclusiv în România. Accesul la informații, esențial pentru asigurarea libertății presei, este constant sub un asediu din partea celor care doresc limitarea transparenței, limitarea anchetelor și reducerea influenței societății civile asupra activității guvernanților.

imagine: © European Union 2018 – Source : EP

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.