Declarația europeană a drepturilor și principiilor digitale

Declarația europeană a drepturilor și principiilor digitale

În urma unei largi consultări asupra viziunii pentru transformarea digitală a Europei, Comisia Europeană propune reprezentanților cetățenilor și statelor europene un proiect de declarație asupra drepturilor și principiilor care ar urma să orienteze procesul de transformare digitală la nivel european, furnizând o referință pentru valorile care stau la baza digitalizării Uniunii Europene. Așteptarea este ca acest document să fie sprijinit la cel mai înalt nivel, fiind ancorat în documentele de bază ale Uniunii Europene, inclusiv în Carta drepturilor fundamentale.

Proiectul declarației europene a drepturilor și principiilor digitale este structurată în șase capitole: plasarea oamenilor în centrul transformării digitale; solidaritate și incluziune; libertatea de alegere; participarea în spațiul public digital; siguranță, securitate și capacitare; sustenabilitate. Aceste capitole conțin principii și drepturi de referință într-o societate digitală precum conectivitate digitală de mare viteză și la prețuri abordabile pretutindeni și pentru toți, săli de clasă bine dotate și cadre didactice cu competențe digitale, acces neîntrerupt la serviciile publice, un mediu digital sigur pentru copii, deconectarea după programul de lucru, obținerea de informații ușor de înțeles cu privire la impactul produselor noastre digitale asupra mediului, controlarea modului în care sunt utilizate datele lor cu caracter personal și cu cine sunt partajate, printre altele.

Pe lângă enunțarea acestor drepturi și referințe, ideile concentrate în capitolele respective conțin și o serie de angajamente de acțiune viitoare pentru garantarea acestora. De exemplu, în privința sustenabilității, avem incluse mai multe dimensiuni: mediu și climă, impact social, impact economic:

„Pentru a evita pagube semnificative asupra mediului și pentru a promova o economie circulară, produsele și serviciile digitale trebuie proiectate, produse, eliminate și reciclate într-un mod în care minimizează impactul negativ al acestora din punct de vedere social și de mediu. Fiecare persoană trebuie să aibă acces la informații corește și ușor de înțeles asupra impactului de mediu și consumului de energie ale produselor și serviciilor digitale, permițâd astfel persoanelor să ia decizii în mod responsabil. Ne angajăm să: a) sprijinim dezvoltarea și folosirea tehnologiilor digitale care au un impact negativ social și de mediu minim; b) dezvoltăm și să punem în aplicare soluții digitale cu impact pozitiv asupra mediului și climei”.

Declarația europeană asupra drepturilor și principiilor digitale pune, în acest mod, pe piedestal ideea conform căreia societatea digitală europeană ar trebui să se bazeze pe valori europene. Fiind aspecte de îmbunătățit, proiectul va suferi o serie de amendamente, urmând să vedem forma finală în momentul adoptării. Merită amintit că drepturile și principiile amintite sunt deja o realitate în practica și legislația europeană.

Proiectul Declarației europene a drepturilor și principiilor digitale poate fi citit aici (.pdf).

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.