De ce să consumăm românește?

real,-Hypermarket este un lanț de magazine care încurajează consumul produselor făcute în România și aici nu vorbim numai de produse alimentare. Eu, unul, nu știam de acest lucru până acum când am aflat citind enunțul probei nr. 15 a competiției SuperBlog 2011 ( la care particip cu articolul acesta).

De ce este important să consumăm produse românești? După cum știți, România se află în cea mai săracă zonă a Uniunii Europene. Nu este de bine, însă acest lucru se poate modifica. Aici nu vorbim doar de neabsorbția fondurilor europene, ci și de atitudinea cumpărătorului de rând. Ce a cauzat această decădere a produselor autohtone? Ei, bine, eu sunt de părere că unul dintre motive a fost reprezentat de deschiderea porților țării, facilitând importurile și, după cum știm, în special produsele de calitate îndoielnică și oferite la un preț mult mai redus. În acest fel, banii cetățenilor români și ai celorlalți care cumpărau produse realizate în România de români ajungeau în alte părți ale lumii.

Automat, mecanismul super complicat numit economie, a slăbit. Și rezultatele se văd și în prezent. România continuă pe aceeași line, care nu este cea mai bună, însă, cu multă implicare se poate ajunge departe. Producătorii români trebuie sprijiniți, dar înainte de asta este nevoie de formare și informare. Să nu uităm de consiliere. Trebuie să aflăm problemele ( care sunt evidente ) de la ei și să venim cu soluții. real,-Hypermarket a făcut un pas, însă cu un pas nu se poate realiza o minune. Cred că este nevoie ca orice lanț de magazine prezent pe teritoriul României să sprijine producătorii și marfa românească. Acest lucru nu se face doar prin stimularea forței de muncă autohtone realizată prin angajarea unor cetățeni ai patriei noastre, ci și prin mijloacele de mai sus. Amintim, câteva dintre motivele principale aflate în spatele programului Produceți românește, vindem românește”:

  • Descoperi gusturile și tradițiile culinare locale;
  • Știi ce consumi;
  • Încurajezi producătorii locali;
  • Acorzi un suport economic regiunii în care locuiești;
  • Mănânci sănătos, trăiești sănătos;
  • Încurajezi instoria regiunii și creezi amintiri în conștiința locală.

Dar astea nu sunt singurele. Eu, unul, consider că o astfel de inițiativă pătrunde mult mai ușor pe piață. Mie îmi plac foarte mult produsele românești. Este greu să spun că există un produs 100% românesc, însă iubesc felurile de brânză pe care le făcea bunica. Să nu uităm de sarmalele cu mămăligă și smântână. O delicatesă! Evident lista e lungă, dar pentru a fi cunoscută, nea Vasile din capătul satului care are fermă europeană trebuie să aibă unde să își vândă produsele și de unde să obțină un sprijin financiar constant.

Asociații familiale, fermieri, IMM-uri trebuie să aibă posibilitatea să acceseze piața de desfacere. Au nevoie de un sprijin, de un impuls. Producătorii locali au, prin acest program, această posibilitate: să se bucure de suportul unui mare lanț de magazine. O serie de avantaje am enumerat mai sus.

Dar nu numai producătorii și vânzătorii trebuie să fie activi. Și cumpărătorii trebuie să aibă acces la aceste produse. Dar acest lucru sunt sigur că se poate realiza, atât timp cât românii vor venea pe rafturi produse „ca la mama acasă” sau din „bucătăria bunicii”.  În felul acest ne putem bucura toți, deoarece reușim să ducem mai departe tradițiile românești, produsele românești, economia românească…

Articol scris pentru proba nr. 15 SuperBlog 2011;

Sponsor: real,-Hypermarket;

Nume probă: Cumpără românește.