Curtea Penală Internațională își depășește din nou mandatul legal

Curtea Penală Internațională își depășește din nou mandatul legal

Curtea Penală Internațională a deschis o anchetă oficială privind presupusele crime de război din teritoriile israelo-palestiniene. Este unul dintre ultimele anunțuri făcute de actualul procuror șef al Curții, Fatou Bensouda, persoană aflată sub interdicție în Statele Unite și sub restricția de a colabora cu orice persoană naturală sau legală din SUA. Fostul ministru al Gambiei spune că ancheta va fi condusă „independent, imparțial și obiectiv, fără frici sau favoruri”.

Anunțul a fost binevenit în rândul Hamas și al Autorității Palestiniene. Purtătorul de cuvânt al Hamas, organizație implicată în presupusele crime de război, spune că este ancheta este o „cale pentru atingerea justiției pentru victimele din rândul poporului palestinian”. Într-o interpretare deformată a dreptului internațional, purtătorul de cuvânt al organizației teroriste spune că „rezistența este legitimă și apără poporul, iar toate legile internaționale aprobă rezistența legitimă”. Însă rezistența nonviolentă este singura acceptată, altfel ar fi haos pe tot Pământul.

Situația este mult mai complicată, mai ales din perspectiva rolului Curții Penale Internaționale. Israel nu este membru al Curții și nici cea mai mare parte a omenirii, ori state importante precum SUA, Rusia sau China.

Decizia privind jurisdicția teritorială a Curții asupra Palestinei s-a făcut în mod politic, prin votul majorității unei camere preliminare.

Chiar și așa, camera preliminară spune că CPI nu este competentă să stabilească aspecte privind statalitatea, decizia privind domeniul juridicțional nefiind una de adjudecare a unei dispute frontaliere sub dreptul internațional și nici prejudiciind posibile granițe. Însă modul în care este făcută această definiție se bazează doar pe caracterul de stat membru al Palestinei la Curtea Penală Internațională, ignorând Acordurile de la Oslo privind conflictul israelo-palestinian. Dacă CPI nu este capabilă să stabilească teritorialitate, acum poate să se pronunțe asupra unor evenimente pe un teritoriu contestat în afara membrilor săi, mai ales că teritoriul este o componentă importantă a suveranității? Sunt multe probleme de drept internațional în această decizie, mai ales în raport cu statele membre, fiind mai degrabă de natură politică, decât legală.

Procesul este departe de a fi unul imparțial așa cum este clamat. Procurorii Curții Penale Internaționale au stabilit că ancheta va urmări doar ceea ce s-a întâmplat după 13 iunie 2014. Teroriștii palestinieni însă au răpit și omorât trei adolescenți israelieni în teritoriile ocupate înainte de această dată. Practic, ancheta elimină din start o serie de circumstanțe relevante.

Rămâne un subiect de urmărit.

imagine: Wikimedia Commons

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *