COVAX a început să livreze vaccinuri în lume

COVAX a început să livreze vaccinuri în lume

COVAX, mecanismul pentru acces global la vaccin, a început să livreze vaccinuri în lume, acolo unde țările se confruntă cu dificultăți de acces. Ghana și Coasta de Fildeș au primit primele livrări. COVAX este descris de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind programul de luptă împotriva unei boli cel mai rapid, coordonat și cel mai de success efort global în această direcție din istorie. Mecanismul găzduit de Organizația Mondială a Sănătății este susținut de parteneri internaționali precum Uniunea Europeană.

Scopul COVAX în acest an este să distribuie două miliarde de doze țărilor sărace, sprijinind astfel imunizarea a 27% din populațiile acestora. Logica de acțiune este că nimeni nu este sigur până când fiecare este sigur. 92 de țări cu venituri mici cumpără vaccinuri cu sprijin din partea COVAX și este așteptat ca pentru cei mai săraci cetățeni vaccinul să fie gratuit. Din cele două miliarde de doze ce vor fi livrate prin COVAX, cele mai multe doze vor fi ale vaccinului AstraZeneca/Oxford – aproximativ 336 de milioane de doze, cunoscute pentru prețul mai mic, facilitățile de întreținere mai modeste și eficacitatea mai redusă.

Pe 24 februarie, Ghana a primit 600.000 de doze de vaccin AstraZeneca, produs în India. Încă jumătatea de milion de doze au fost livrate în zilele următoare în Coasta de Fildeș. 90 de milioane de doze vor fi trimise în Afirca prin mecanismul COVAX în prima jumătate din 2012, suficient pentru 3% din cei care au nevoie de protecție. Africa are o populație de aproape 1,3 miliarde de oameni, iar economiile în curs de dezvoltare de acolo cu greu fac parte costurilor aprovizionării cu vaccinuri în lupta cu pandemia COVID-19.

Mai multe informații pe această temă au fost publicate de agenția de presă a Națiunilor Unite.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *