Cum e cu modelele pentru tineri?

Chinezu mi-a amintit de faza cu modelele pentru tineri printr-un articol pe care l-a publicat astăzi pe blogul său. După ce l-am citit, i-am dat imediat un tweet și l-am pus pe grupul Consiliului Național al Elevilor pentru că subiectul era relevant: adolescenți, modele pentru tineri, mituri, clișee, studiu (ce-i drept, nu am verificat metodologia sa, dar m-am bazat când i-am dat share pe faptul că era o cercetare sprijinită de Ministerul Educației Naționale).

În articol erau evidențiate trei mari mituri, două dovedite false în urma studiului:

  • Tinerii din România nu sunt interesați de studii – Fals;
  • Modelele tinerilor sunt vedetele de la televizor – Fals;
  • Tinerii din România trebuie învățați ce înseamnă „valori” – Adevărat (ce-i drept, faptul că 52% au set de valori după care își ghidează viața, nu arată neapărat că trebui învățați).

Să le luăm pe rând.

Tinerii din România nu sunt interesați de studii

Mă bucur că de acum am și o referință pe care să le-o dau celor care vin cu replica asta. Chiar dacă suntem la coada Uniunii Europene la ceea ce înseamnă gradul de absolvenți de studii superioare, avem niște obiective îndrăznește (din nou, mai joase față de nivelul european, dar este irelevant ținând cont de faptul că progresăm). Personal, nu sunt adeptul unui învățământ superior de proastă calitate și de masă (cum e în prezent), ci al unuia performant și de masă. Recunosc că sunt un pic cam elitist, dar mi se pare penibil să termin științe sociale și după trei ani de studiu să nu știi să scrii o propunere de proiect. Sau regulile gramaticale de bază. Tinerii sunt interesați, dar gândirea acestora se schimbă cu timpul.

Apoi, mai e problema mediului rural. E normal ca tinerii din mediul rural să ajungă la facultate într-un procent de sub 2%? Nu e, iar inegalitatea de șanse este imensă. Vine cineva în acest sprijin? Așa și-așa. Ministerul Educației nu poate rezolva problema (nici nu are cum ținând cont de situația de acolo, poate doar cu mai multă atenție pe proiectele europene pentru zonele dezavantajate), iar societatea civilă este destul de absentă (mai sunt inițiative precum Teach for Romania care își propun să îmbunătățească calitatea actului educațional sau profesori inimoși).

Modele tinerilor sunt vedetele de la televizor

În epoca internetului, vedem clar că nu mai contează doar să apari la televizor. Este un pas logic. Când te naști direct în fața tabletei, care ar mai putea fi efectul televizorului? Și accidental vezi că viața nu se rezumă la a fi prezent la o emisiune la TV. Din contră, vezi mai multe oportunități și îți dai seamă și că modelele sunt cam relative.

Mai mult, îmi doresc să o luăm un pic mai moale cu prezentarea modelelor. Mergem într-o direcție în care toată lumea este un model. Perfect, dar eu consider că sunt doar exemple. Și poate ai și învățat ceva de la oamenii aceștia. Cu atât mai bine. Apoi, tinerii din țară încep să caute din ce în ce mai mult mentori sau oameni pe care să îi urmărească de aproape. Și reușesc.

Tinerii trebuie învățați ce înseamnă valori

Cu asta chiar nu sunt de acord, fie că e adevărată, fie că e falsă. Îmi spune și mie cineva ce este o valoare? Și fără să ajungem la filosofie, căci pe drumul ăsta putem să ne certăm până în 2036. Simplu: Care sunt criteriile care definesc o valoare? Doi: Cine îi învață ce înseamnă valori?

Revin la partea anterioară: mentori, educație experimentală, educație non-formală, cât mai multe evenimente din care să înveți ceva, să îți deschizi mintea, apoi devii capabil să filtrezi singuri. Nu toată lumea va avea onestitatea ca valoare, la fel cum nu toți vor considera munca esențială sau perseverența cea mai faină cale.

Concluzionând, îmi pare bine că am dat peste acest studiu despre modele și tineri.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.