Cum am descoperit teatrul imagine

Conferința finală a proiectului Act for What You Believe

Miercuri, după ce m-am întors de la Brașov, am fost la Spațiul Public European pentru a participa la conferința finală a proiectului „Act for What You Believe”, desfășurat de A.R.T. Fusion, fiind un proiect finanțat de Comisia Europeană prin intermediul programului Tineret în Acțiune.

Un proiect desfășurat pe două continente: Europa și Africa

Proiectul respectiv a avut impact asupra a 1000 de persoane de pe două continente: Europa și Africa. Practic, au fost formați facilitatori pentru teatru forum din diferite țări: România, Slovenia, Bulgaria, Tanzania, Uganda și Ghana. 22 de lucrători de tineret s-au dezvoltat prin învățare experiențială, având sesiuni de învățare interculturală, educație globală, precum și de dezvoltare a competențelor de bază în lucru cu metoda teatru forum.

Am descoperit teatrul imagine în cadrul conferinței

Revenind la ceea ce s-a întâmplat la conferința finală, am aflat ceea ce înseamnă teatrul imagine. Până acum, aveam o părere vagă asupra acestuia, chiar dacă m-am mai întâlnit de-a lungul timpului cu teatrul forum. O piesă de teatru imagine a fost pusă în scenă în cadrul acestei conferințe, având ca temă violența domestică. Participanții au ghidat actorii spre găsirea unei soluții pentru rezolvarea acestei situații pe care o putem întâlni în viața reală.

Un al rezultat al acestui proiect desfășurat cu parteneri din șase țări de pe două continente a fost un manual de teatru forum în limba engleză. Acesta poate fi folosit de oricine își dorește să lucreze cu această metodă. Voi mai reveni cu un update despre acesta, după ce îl voi lectura pentru aprofundarea cunoștințelor pe care le am despre această metodă.

Am mai văzut și un film de aproximativ 20 de minute în care erau evidențiate experiențele participanților raportate la metoda teatrului forum. Este interesant să vezi că sunt probleme comune cu care se confruntă diferite societăți în care trăim și modul prin care se poate conlucra la nivel intercontinental pentru realizarea unor pași spre rezolvarea problemelor sociale. În cadrul acestui proiect, participanții au identificat probleme cu care se confruntă în țările acestora și au implementat metoda teatrului forum.

Consider că în urma participării la acest eveniment, „câștigul” nu s-a rezumat la descoperirea unui astfel de proiect, ci, mai ales, la descoperirea teatrului imagine. Reprezentarea din cadrul conferinței mi-a rămas întipărită în minte și cred că este o metodă care merită aplicată mai des.

*sursă imagini: eveniment facebook

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.