Cum descoperi o instituție publică capturată? O propunere de indicator

Cum descoperi o instituție publică capturată? O propunere de indicator

Multe instituții publice din România, în special cele de la nivel local, sunt capturate de partide politice acționând asemenea unor clanuri în țările în curs de dezvoltare. Găsești acolo întregi familii, valuri intergeneraționale și alianțe familiale mai ceva ca în multe locuri din Africa subsahariană. Există și o corelație cu calitatea serviciilor publice pe care le livrează acestea, dar și cu nivelul bunăstării din localitățile respective.

Clanul Firea-Pandele, originar din Voluntari, conduce Primăria Municipiului București. Două milioane de locuitori ai Bucureștiului sunt mulțumiți cu acest lucru, chiar dacă sunt redirecționat resurse publice spre apropiații clanului. În Focșani, opoziția a publicat o hartă similară cu ceea ce se întâmplă. Aici lucrurile sunt mai combinate între Primăria Municipiului Focșani și Consiliul Județean Vrancea. Propunerea pentru a descoperi o instituție publică capturată este simplă: atunci când canalele administrației publice sunt folosite în interes de partid. Descriu mai jos un caz concret.

Pe 10 septembrie 2020, Primăria Municipiului Focșani a publicat un atac al primarului din localitate împotriva unui partid politic, încheiat cu „Să vă fie rușine!”. Materialul se numește „PNL VRANCEA, PRIN DSP, INTERZICE, ÎN MOD ABUZIV, REDESCHIDEREA LOCURILOR DE JOACĂ DIN FOCȘANI”, cu majuscule. Avem o instituție publică, apolitică, care transmite un mesaj politic (nu mai punem că este și contrar obiectivelor de sănătate publică din localitate), folosind canale și instrumente publice. Primarul, dacă avea ceva de reproșat altor competitor electorali, putea face acest lucru prin intermediul canalelor sale private sau ale partidului. Similar, am văzut acest lucru și cu pagina Facebook a Consiliului Județean Vrancea.

Pe lângă faptul că sunt folosite resurse publice în transmiterea acestor mesaje partizane și particulare, avem o încălcare clară a principiului imparțialității administrației publice. Dacă acest eveniment se întâmpla într-o municipalitate dintr-o democrație dezvoltată, se lăsa cu zeci de procese împotriva primarului și împotriva primăriei, procese pe care aceștia le pierdeau. Violarea caracterului apolitic al administrației publice este evidentă.

captură de ecran focsani.info

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.