Arbitrariul politic în politica de pensionare anticipată
Persoanele care au locuit în Victoria şi Făgăraş din jud. Braşov, Galaţi; Ciulniţa din jud. Ialomiţa şi loc. Brazi şi Ploieşti din jud. Prahova beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare. (stiripesurse.ro)
Partea galbenă a USL a venit cu un amendament din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. A doua oară în aceeași lună.
Despre ce este vorba?
Persoanele care au locuit într-o listă de localități precum cele indicate se pot pensiona mai devreme cu doi ani, fără penalizări, dacă au locuit într-o serie de localități indicate sau pe o rază de opt kilometri în jurul acestora, localități marcate de condiții de poluare recunoscute.
Și atunci care este problema?
Probleme:
- Nu avem o listă exhaustivă a acestor localități afectate sau a tipurilor de poluări indicate.
- Politica nu este îndreptată spre persoanele care au suferit cel mai mult, încurajând abuzuri din partea celor neafectați de această situație.
- Nu oferă o abordare progresivă în privința acestui sistem (30 de ani și aceste localități, dar ce facem cu cei care au stau în localități vecine sau au muncit 25 de ani în aceste localități).
- Nu include o planificare în timp privind implementarea acestei reglementări, astfel încât să nu fie încurajate hazarduri morale
- Nu oferă explicații beneficiarilor explicații complete privind modul în care vor fi penalizați prin ieșirea la pensie mai devreme (și nu e vorba doar de penalizarea de limită de vârstă scutită).
- Vine în moment electoral.
- A fost lipsită de o dezbatere publică reală și nu este fundamentată științific.
- Ignoră problemele concurente.
- Descurajează participarea pe piața forței de muncă și îmbătrânirea activă.
- Se bazează pe acoperirea geografică.
Probabil mai sunt și altele. Ca idee, nu sunt împotriva pensionării anticipate în zonele grele, dar cred că este necesară și o informare adecvată a beneficiarilor și prezentarea alternativelor.