Cât costă alegerile din București?

Cât costă alegerile din București?

Mult. Alocarea fondurilor de investiții din fiecare an, dar și calitatea alocării celor pentru întreținere și cheltuieli curente. În momentul acesta, vreo 20% din fondurile anuale ale Primăriei Municipiului București merg către investiții. În același timp, bugetul anual este de vreo 10 miliarde de lei, aproximativ 2-2,1 miliarde de euro (CGMB a aprobat bugetul Primăriei Capitalei pe 2020, februarie 2020). Contează?

După cum a observat multă lume, bugetul Bucureștiului este unul despre care se discută puțin, îi lipsește un adevărat control democratic, iar deciziile privind adoptarea sunt mai degrabă rezultatul jocurilor de culise. Contează și pentru că întreaga Românie contribuie la acest buget, fiind capitala administrativă și economică a țării, dar acest lucru este mai degrabă în plan secund. Contează și pentru anii pierduți din viață prin impactul poluării, pierdere pentru care tot cetățenii plătesc la fel (și la început).

Vorbim de patru ani, ceea ce înseamnă că se va decide direcția alocării a 10 miliarde de euro în perioada 2021-2024 peste șapte zile, pe 27 septembrie 2020, cu ocazia alegerilor pentru primarul Capitalei și componența CGMB. Nu sunt incluse în aceste zece miliarde bugetele fiecărui sector, care, în unele condiții, neatinse până acum, pot dubla suma. Dar ce înseamnă 10 miliarde de euro în patru ani?

Prin comparație, cota României de relansare post-pandemie decisă la nivel european este de doar trei ori mai mare, dintre care jumătatea este formată din împrumuturi. Da, 32 de miliarde de euro, dintre care doar 16 miliarde de euro sunt granturi, pentru a fi cheltuite pentru reforme și investiții în principal în următorii patru ani. Ideea nu este discuția despre alocări multianuale, care ar putea să aibă sens în campanie, dacă trei sferturi dintre candidații nu ar fi idioți și răuvoitori (îmi cer scuze, dar nu pot să îi descriu altfel pe care care își trimit opoziția la control antidrog; este un argument care în veacurile negre ale secolului trecut ar fi … ).

Anual, dacă punem bugetul Capitalei și al sectoarelor împreună, obținem o sumă de cheltuit mai mare decât bugetul guvernamental al Republicii Moldova, Siriei sau Coreei de Nord. Doar bugetul PMB este mai mare în fiecare an decât al vreo 60 de state, incluzând aici Muntenegru, Kosovo, Mauritania, Kîrghistan, Andorra, Monaco și nu numai. Și tot vorbind de Monaco, este necesar neapărat un audit internațional privind cheltuielile din PMB.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.