Cu 1% mai multe victime ale accidentelor rutiere în România

Cu 1% mai multe victime ale accidentelor rutiere în România

Se pare că numărul domeniilor din România aflate într-o continuă degradare este în creștere, inclusiv cele unde eram campioni la statistici negative. Siguranța rutieră se află printre domeniile care aduc informații îngrijorătoare, România fiind surclasată doar de Bulgaria la nivelul Uniunii Europene.

La nivelul Uniunii Europene, numărul de decese înregistrate în urma accidentelor rutiere a scăzut în 2016 cu 2% față de anul precedent, însă Comisia Europeană amintește faptul că în cazul României numărul deceselor în urma accidentelor a crescut cu 1%.

Astfel, 97 de decese la fiecare milion de locuitori au fost înregistrate anul trecut pe drumurile din România (Bulgaria a avut 99 de decese pentru fiecare milion de locuitori anul trecut). Înaintea României se află Letonia cu 80 de decese pentru fiecare milion de locuitori.

Cu cele mai puține decese în accidentele rutiere se remarcă Suedia (27/milion), Marea Britanie (28/milion), Olanda (33/milion), Danemarca și Spania (37/milion).

Care sunt drumurile care produc cele mai multe fatalități?

Conform datelor făcute publice, 8% din decesele în urma accidentelor rutiere se produc pe autostrăzi, 37% în zone urbane și 55% pe drumuri rurale.

În privința victimelor, la nivel european, 46% erau pasageri ai mașinilor, 21% pietoni, 14% motocicliști, 8% cicliști, 3% conducători de mopede.

Totodată, aproximativ 135.000 de răniri grave cauzate de accidente rutiere s-au înregistrat la nivelul Uniunii Europene în 2016.

Drumurile din Uniunea Europeană rămân cele mai sigure din lume, cu 50 de fatalități pentru fiecare milion de locuitori comparativ cu 174 de decese/milion la nivel global. Totuși, UE și-a propus să reducă la jumătate numărul de decese în urma accidentelor rutiere între 2010 și 2020. 25.500 de persoane au murit în urma accidentelor rutiere în 2016, cu 6.000 mai puține față de 2010.

*sursă imagini și statistici: Comisia Europeană, Fact Sheet, 28 martie 2017

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Cu 1% mai multe victime ale accidentelor rutiere în România”

  1. Citind titlul am crezut ca este o propunere! Rezultatul acesta nu ar trebui sa ne ingrijoreze, din contra ar trebui sa ne mire ca nu este mai rau. La cum se iau carnetele si la ce infrastructura avem.

Comments are closed.