Consultări europene privind ajutorul de stat pentru climă, mediu și energie
Tranziția ecologică care este la punctul de pornire, dincolo avantaje și dezavantaje, poate fi ajustată. Resursele publice joacă un rol esențial. Nu este vorba doar de adaptarea societății, dar și a economiei. Comisia Europeană a lansat recent o consultare publică țintită asupra propunerii de revizuire a liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru protecția mediului și energie. Va include, de asemenea, protecția climatului și generarea de energie verde. Este o șansă pentru statele mai puțin dezvoltate din UE să ridice problemele cauzate de tranziția ecologică, inclusiv la nivelul dimensiunii energetice, în raport cu problematica ajutorului de stat, ținând cont de unele costuri sociale și economice.
Tema este relevantă pentru România. Industrii stau sub valul protector al subvențiilor oferite de stat pentru a acoperi lipsa de competitivitate. În același timp, costurile tranziției verzi sunt aproape imposibil de suportat din resursele actuale existente la nivel local și național. Nu mai adăugăm faptul că guvernanții au eșuat până în acest moment în a pune bazele unui ecosistem industrial verde. Politic, pe lângă problema clientelismului, este de înțeles rezistența față de tranziția verde. Cum spuneam și cum am mai scris, este costisitoare nu doar economic, ci și social. În același timp, pe termen lung, va fi o sursă clară de necompetitivitate. Așteptările unui nou Doland Trump la Casa Albă nu vor opri tranziția ecologică. În mediul corporate, presiunile pentru climă, mediu și sustenabilitate sunt clare. Pe arena internațională, nu doar Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite sunt cu tranziția ecologică ca obiectiv politic, ci și Rusia și China. Ne putem opune unui fenomen imposibil de oprit, dar sunt resurse pierdute.
Noile îndrumări vor include regulile de compatibilitate în zone flagship precum infrastructura curată de mobilitate și biodiveristatea, pe o parte, și în privința eficienței energetice pentru sprijinirea tranziției către o economie circulară.
Schimbările propusă vor permite lărgirea domeniului de aplicare al îndrumărilor pentru a sprijini noi domenii și tehnologii care pot sprijini Pactul Ecologic European (va permite, de exemplu, ajutoare de stat care să acopere până la 100% din necesarul de finanțare și introducerea unor instrumente precum contractele de carbon pentru diferențe), va crește flexibilitatea și va simplifica regulile actuale, va introduce garanții pentru a asigura faptul că ajutorul este direcționat acolo unde este nevoie de el pentru a îmbunăătți protecția mediului și a climei, va alinia și va asigura coerența cu alte politici și acte europene în zonele de mediu și energie (de exemplu, eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibili fosili, acoperirea investițiilor în gaze naturale doar dacă este demostrat că investițiile respective sunt compatibile cu țintele climatice pentru 2030 și 2050, printre altele).
Consultarea este deschisă pentru opt săptămâni până pe 2 august 2021. Sunt încurajați să furnizeze contribuții statele membre și autoritățile care oferă ajutorul de stat, patronatele și companiile care operează pe piața unică europeană, profesioniștii din zonele economice și legale de interes, organizațiile consumatorilor și de mediu. Documentele supuse consultării și metodele de participare la consultare sunt disponibile aici.
Revizuirea va permite statelor membre să atingă obiectivele Pactului Ecologic European, menținând la un nivel cât mai redus posibil distorsiunile în materie de concurență.