Consiliul UE și-a dat acordul pe bugetul pe 2017

Consiliul UE și-a dat acordul pe bugetul UE pe 2017

Despre povestea cu negocierea bugetului Uniunii Europene pe 2017 ajuns în comisia de conciliere am scris acum câteva săptămâni. După negocieri, cele două părți au ajuns la un acord, iar pe 28 noiembrie 2016 Consiliul și-a dat acordul pe proiectul de buget rezultat în urma negocierilor cu Parlamentul European pe 17 noiembrie.

Proiectul de buget care va ajunge pe masa Parlamentului European pentru a fi adoptat pe 1 decembrie vine cu:

  • angajamente de 157,86 miliarde de euro, cu o margine de 1,1 miliarde de euro pentru situații neprevăzute;
  • plăți de 134,49 miliarde de euro1.

Dacă Parlamentul European va respinge proiectul, Comisia Europeană va trebui să vină cu un nou proiect de buget pentru 2017. Există și o procedură în situația în care s-ar ajunge în 2017, iar bugetul nu ar fi gata. Conform informațiiilor transmise de Consiliu, „o sumă echivalentă cu nu mai mult de a douăsprezecea parte a alocărilor bugetare pe 2016 sau a draftului de buget propus de Comisia Europeană, care este mic, poate fi cheltuită în fiecare lună pentru fiecare capitol bugetar”. Însă nu se va ajunge în situația aceasta.

sursa imagine: euro banknotes | Shutterstock.com

Trei inițiative pentru tineri sprijinite de noul buget al UE

  1. O creștere cu 19% a bugetului pentru programul Erasmus+, ajungând astfel la 2,1 miliarde de euro.
  2. Inițiativa pentru ocuparea tinerilor primește 500 de milioane de euro adițional pentru a ajuta tinerii să își găsească un loc de muncă.
  3. Proiectul de buget permite Comisiei Europene să dezvolte inițiativa de încurajare a tinerilor să călătorească și să descopere alte țări europene, fiind vorba probabil de inițiativa de a oferi un bilet InterRail în mod gratuit tinerilor care împlinesc 18 ani.

În rest, trebuie amintite cele două priorități de top reflectate în bugetul pentru anul 2017, respectiv problematica migrației și asigurarea siguranței cetățenilor europeni în acest context – o creștere cu 11,3% a bugetului pe această direcție față de 20162, și sprijinirea creșterii economice și creării de noi locuri de muncă – o creștere de aproximativ 12% față de anul 20163.

 

  1. un buget cu 1,6% mai mic față de anul 2016 []
  2. 6 miliarde de euro în angajamente pentru această direcție []
  3. 21,312 miliarde de euro pentru 2017 în angajamente []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.