Bugetul UE ajunge la Comisia de conciliere

Bugetul UE ajunge la Comisia de conciliere

Bugetul este unul dintre cele mai sensibile subiecte în politica la orice nivel. Întotdeauna a fost, căci fără buget poți să ai milioane de vise. Degeaba în România îți dorești infrastructură ca afară dacă nu ai cu ce să o finanțezi. Soluția investițiilor publice sau în obiective de interes public realizate prin forță nu este posibilă într-un stat democrat. Bugetul este, așadar, sensibil.

Este atât de sensibil încât și anul acesta bugetul Uniunii Europene pentru 2017 reprezintă un motiv de conflict între Parlamentul European pe de o parte, ca for reprezentantiv al contribuabililor europeni, și Consiliul Uniunii Europene împreună cu Comisia Europeană pe cealaltă parte, ca reprezentanți ai guvernelor statelor membre, respectiv ai intereselor Uniunii Europene.

Factual, situația stă în felul următor. Propunerea Comisiei Europene pentru bugetul Uniunii pentru 2017 să fie în angajamente de 157.66 de miliarde de euro și plăți de 134.90 de miliarde de euro. Pe 12 septembrie, Consiliul a prezentat poziția adoptată, cu propuneri apropiate de nivelul Comisiei Europene – 156.38 de miliarde angajamente și 133.79 de miliarde de euro în plăți.

Bugetul ajunge și în Parlament, fiind supus amendamentelor europarlamentarilor aleși în fiecare stat membru. La final, propunerea Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pentru anul 2017 aducea creșteri ușoare, însă cu 3,26 miliarde de euro angajamente peste plafonul cadrului financiar multianual: 162.42 de miliarde în angajamente și plăți până la 138.03 de miliarde de euro.

sursa imagine: Mattpix / Shutterstock.com

Ce urmează?

Pe scurt, pe 28 octombrie 2016, încep trei săptămâni de negocieri în cadrul comisiei de conciliere. Miercuri, Consiliul Uniunii Europene a informat Parlamentul European că nu poate accepta toate amendamentele propuse. Cele două instituții au timp până pe 17 noiembrie să își rezolve diferențele. Comitetul de conciliere se va întâlni pe 8 și pe 16 noiembrie. Dacă după cele trei săptămâni nu se va ajunge la un acord, Comisia Europeană va trebui să propună un nou draft de buget pentru 2017.

Problema fondurilor pentru buget este una foarte spinoasă, întrucât sunt subiecte divergente uneori.

Președinția slovacă, de exemplu, a recomandat Parlamentului să direcționeze resursele disponibile către două priorități principale, în ordinea următoare:

  1. Măsuri pentru soluționarea crizei migrației și a cauzelor acesteia, incluzând aici soluții pentru controlul frontierelor, sprijin pentru refugiați, sprijin pentru statele de tranzit și de origine.
  2. Sprijinirea economiei europene să devină mai competitivă și să creeze noi locuri de muncă.

De cealaltă parte, Parlamentul European se concentrează pe finanțarea măsurilor care să aducă creștere economică, ocuparea forței de muncăși pe investiții în cercetare sau în infrastructură, din nou, ca instrumente pentru crearea de locuri de muncă în Uniune.

Nu neglijează provocările legate de migrație și securitate, dar amintește că pentru provocări noi este nevoie de fonduri și angajamente noi. Logica parlamentară în acest caz este una rațională din punctul meu de vedere, deoarece nu poți îndeplini mai multe sarcini cu un buget mai mic, dar situația este mai complicată de atât. Trendul sprijinului relativ al statelor membre pentru bugetul Uniunii Europene este unul descrescător, deși populația și provocările sunt mai ridicate.

Este doar una dintre dezbateri. Legătura dintre revizuirea intermediară a cadrului financiar multianual și bugetul UE pe 2017 este altă situație cu poziții divergente. Diminuarea nivelului plăților și estimările celor pentru 2017 este un alt punct sensibil. Angajamentul instituțiilor europene de a reduce staff-ul cu 5% între 2013 și 2017 este un alt subiect inclus în discuții.

Să vedem ce va fi…

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Bugetul UE ajunge la Comisia de conciliere”

Comments are closed.