Concluziile summitului informal de la Salzburg: migrație și Brexit

Concluziile summitului informal de la Salzburg: migrație și Brexit

Întâlnirea liderilor europeni de la Salzburg (19-20 septembrie 2018), la un eveniment informal găzduit de Președinția austriacă a Consiliului Uniunii Europene, a fost limitată la două subiecte principale: migrația și Brexitul.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut rezumatul acestui eveniment la sfârșit, pe un ton mediu în privința realizărilor, asta după ce Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a atras atenția cu o zi înainte asupra lipsei concesiilor pe subiectul migrației.

Se pare că a fost identificată o soluție prin care acțiunea europeană în afara granițelor interne ar putea limita migrația, modelul urmând dialogul stabilit cu Abdel Fatah el-Sisi, președintele Egiptului, cooperare care beneficiază de sprijinul Consiliului European. Donald Tusk a anunțat că va fi luată legătura cu alți parteneri africani în acest sens și că s-a ajuns la un acord privind organizarea unui summit cu Liga Statelor Arabe în februarie 2019 în Egipt. Oferirea exemplului cooperării cu Egiptul pe acest subiect va stârni numeroase reacții, având în vedere acuzațiile societății civile de transformare de către el-Sisi a Egiptului într-o închisoare în aer liber.

Brexitul, cel de-al doilea subiect important, s-a aflat pe agenda întâlnirii, Uniunea Europeană răspunzând unitar provocărilor venite din partea Marii Britanii.  Liderii europeni solicită un acord de retragere clar și solid în privința graniței irlandeze, sprijinid eforturile fostului comisar european Michel Barnier de a identifica un model funcțional pentru relațiile de frontieră între viitoarea Irlandă europeană și cea britanică.  Propunerea guvernului britanic privind cadrul de cooperare economică a fost respins în declarațiile președintelui Consiliului European, anunțându-se o declarație politică comună privind viitorul posibilelor relații cu Regatul Unit. Problema calendarului a fost evidențiată, așteptându-se rezultate în negocierile pentru Brexit pentru summitul Consiliului European din octombrie, eventual urmate de o decizie privind chemarea unui summit extraordinar în noiembrie pentru finalizarea și formalizarea acordului.

Privind gestionarea afacerilor interne ale Uniunii Europene, subiecte precum consolidarea agenției de pază de frontieră și de coastă – Frontex,  sporirea eforturilor pentru combaterea infracțiunilor cibernetice, manipulării și dezinformării și sprijinirea mecanismului european de protecție civilă au generat acorduri în rândul liderilor europeni.

Poziția liderilor statelor membre ale Uniunii Europene este mai clară după aceste declarații, rămânând o dovadă de unitate privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar și de continuarea dificultăților privind o abordare acceptată de toți membrii privind migrația.

Copyright imagine: Uniunea Europeană

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.