Inegalitatea în China

Inegalitatea în China

Pe blogul Fondului Monetar Internațional a fost publicat un  articol cu grafic cu nivelul inegalității în China, bazat pe nivelurile nete ale coeficienților Gini pe plan regional.

sursă imagine: blogul FMI

China s-a mișcat de la a fi o țară moderat inegală în 1990 la una dintre cele mai inegale țări ale lumii”, menționează bloggerul Sonali Jain-Chandra, fiind scos în evidență graficul atașat.

Însă printre campionii creșterii inegalităților se află și Europa în curs de dezvoltare, unde se încadrează și România. Această regiune, după China, este următoarea la creșterea nivelului inegalităților în baza coeficientului Gini, însă la jumătate față de creșterea din China.

Nu același lucru putem spune despre nivelul inegalității în plan regional, unde statele OECD și ale Europei emergente se află cu nivelurile cele mai mici, deși în creștere, în timp ce China, America Latină și Africa Sub-Sahariană sunt pe primele locuri. America Latină este un caz bine cunoscut ca nivel al inegalității, însă a fost depășită.

Însă, menționează autorul, China a implementat o serie de politici recent prin care limitează creșterea inegalităților, aceasta scăzând ușor începând cu 2008. Se așteaptă ca aceasta să crească în lipsa mai multor reforme.

Încă un mit este redefinit, rămâne de văzut cum evoluează.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.