Summitul celor Trei Mări. Rezultatele anunțate

Summitul celor Trei Mări. Rezultatele anunțate

Între 17 și 18 septembrie 2018, a avut loc Summitul celui Trei Mări, găzduit de data aceasta la București. Evenimentul a beneficiat de prezența a opt președinți din statele din cadrul Inițiativei, dar și de reprezentanți ai unor instituții europene importante și ai altor instituții multilaterale.

Prima ediție a unui forum de afaceri pentru Inițiativa celor Trei Mări a fost organziată de această dată. Crearea unei rețele a camerelor de comerț din statele acestei inițiativei reprezintă un plus. Forumul de afaceri a beneficiat și de un mesaj al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump. Inclusiv companii din Balcanii de Vest au participat în cadrul acestui eveniment.

Faptul că este semnată o scrisoare de intenție pentru un fond de investiții al inițiativei este un alt impuls pentru o abordare pragmatică a acestei platforme prezidențiale. Asumarea politică a unei liste de proiecte regionale de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital prin contribuțiile guvernamentale ale statelor participante poate fi un pas important pe termen lung.

Rick Perry, secretarul american pentru energie, a anunțat crearea Parteneriatului transatlantic pentru cooperare energetică, cu scopul de a genera investiții în infrastructura energetică pentru coridorul energetic nord-sud. Având în vedere preocuparea Statelor Unite pentru securitate energetică, în special pentru diversificarea energetică, mesajul era de așteptat. Preocuparea pentru resursele din Marea Neagră a fost amintită.

Acceptarea Germaniei ca partener în această inițiativă este o schimbare majoră a modului în care este privit acest dialog politic și economic, contribuind totodată la reducerea multor atitudini și mesaje inadecvate promovate de părțile care doresc renașterea unor proiecte eșuate din trecut.

Ediția din 2019 a Summitului Inițiativei celor Trei Mări va avea loc în Slovenia. Platforma prezidențială a fost lansată în 2015, având loc până acum o serie de întâlniri: 2016 – Croația, Dubrovnik, 2017 – Polonia, Varșovia, iar 2018, România, București.

Lista proiectelor prioritare și declarația comună a întâlnirii din acest an sunt disponibile pe site-ul Inițiativei celor Trei Mări (link).

sursă imagine: three-seas.eu

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.