Un nou an universitar

Un nou an universitar

Am trecut în anul al cincilea de facultate și în al douăzecilea de școală (dacă includ și anii petrecuți la grădiniță), o trecere foarte lină, despre care pot să afirmă că o așteptam.

Luni, am avut primul curs la care am participat în anul universitar 2017-2018, după deschiderea de vineri seară. Cursurile programelor de masterat din cadrul unor departamente ale Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative se țin seara, o situație cu bune și cu rele. Personal, nu sunt fanul lor seara, mai ales că vorbim de programe la zi, dar este o altă discuție.

Ce urmează anul acesta?

Principala provocare va fi să fac cunoștință cu limba germană, de care voi avea nevoie în activități de zi cu zi începând cu martie 2017, moment în care voi folosi oportunitatea oferită de o bursă Erasmus pentru a aprofunda domeniul studiilor de muncă la Universitatea din Bremen. Demotivarea vine mai degrabă din faptul că voi avea cursuri în engleză, ceea ce reduce din interes, însă este o șansă bună.

A doua „provocare” va fi realizarea dizertației, o lucrare pe care nu doresc să o fac doar sub forma unui articol mai lung. La categoria „alte discuții” includ și logica care a ajuns în rândul studenților cu privire la lucrările de final de ciclu de studii pe care acestea le prezintă. Am o temă în gând, necesită un nivel mediu de documentare și reflecție, alături de impulsul de a începe. Săptămâna aceasta planul de realizare este gata.

Ajungând la cifra magică 3, apare chestiunea orientării spre viitor. Intrare pe piața muncii sau continuare studii? Sau amândouă? Este o alegere pe care încă nu am făcut-o, acestea fiind lunile, până la finalul anului, în care trebuie să mă decid și să acționez în acest sens.

Sfaturi pentru studenți data viitoare, acum poate doar „fiți mai serioși și conectați la cerințele” din alte părți, nu vă bucurați de standardele minime.

P.S.: Cred că am folosit inadecvat termenul „provocare”. „Obiectiv” merge mai bine.

*sursă imagine snspa.ro

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.