Certificat digital fără competențe digitale

Certificat digital fără competențe digitale

Obținerea certificatului verde digital nu este ușoară. Nu doar că ai nevoie să ai lângă tine un dispozitiv cu conexiune la internet (telefon, calculator, eventual imprimantă), dar ai nevoie de și de un cadru minim de competențe digitale.

Procedura, de asemenea, este complicată Manualul de utilizare pentru obținerea certificatului verde digital are nu mai puțin de 18 pagini, chiar dacă cele mai multe sunt imagini reprezentative cu pașii care trebuie făcuți. Numărul de pași care trebuie făcuți este, de asemenea, mare pentru generarea acestui document de care, conform voințe guvernanților de la PNL, USR, și UDMR, va depinde intrarea ta în magazin pentru a cumpăra pâine sau pentru a-ți păstra locul de muncă.

Întreg procesul este anti-intuitiv și, cu siguranță, departe de cerințele necesare pentru implementarea rapidă și sigură a unui sistem de masă. Nu mai spunem că nu avcem nicio garanție privind protecția datelor și niciun mecanism pentru obținerea daunelor, dacă cumva alte instituții vor avea acces la datele noastre sau dacă statutul vaccinării noastre ori date similare vor ajunge pe internet mai devreme sau mai târziu. Doar cele mai mari scurgeri de date de pe plan global sunt bazele de date medicale. Nu mai spunem de încrederea pe care o putem avea în instituțiile de stat în momentul în care organisme private se joacă cu datele, fie că e vorba de ceea ce pune la dispoziție Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Agenția pentru Digitalizarea României (ADR) sau Ministerul Sănătății (MS). Și sunt exemple concrete care arată cum sectorul public lasă ONG-uri nonprofit, finanțate de bănci private, să dezvolte algoritmii pe care îi folosește pentru a supraveghea mobilitatea cetățenii în momentele cele mai urâte ale pandemiei.

Revenind, acest procedeu de obținere a certificatului verde digital (pașaportul COVID-19) de care ar putea depinde locul de muncă al cetățenilor, accesul la servicii publice și achiziția de bunuri esențiale presupune niște competențe digitale minime. În activitatea acestora, guvernanții României au ignorat acest lucru. Care este nivelul competențelor digitale ale persoanelor din România? Aproape cel mai prost din Europa (mulțumim PNRR pentru că nu include investiții în această componentă cheie a digitalizării, doar nu dorim să avem servicii digitale accesibile tuturor), mai prost chiar decât procentul de vaccinați.

Am generat graficul următor pe baza datelor Eurostat, date care sunt publice. 31% este în dreptul României pentru indivizi care au competențe digitale de bază sau peste bază (între 16 și 74 de ani. Este un indicator compozit cu datele pe 2019, posibil să fi crescut cu câteva procente în ultimii doi ani. De asemenea, nu îi include pe cei peste 74 de ani care, la rândul lor, ar putea avea nevoie de certificatul verde digital pentru a merge la alimentară și sunt în rândul populației vulnerabile.

Aceasta este una dintre ultimele preocupări care apar în urma implementării certificatului verde digitală. Sunt altele mai grave, plecând de la faptul că este un pașaport pentru segregarea instituționalizată a persoanelor în funcție de situația vaccinării, arătând în esență cât de compatibile sunt aceste persoanele cu standardele de sănătate publică dispuse de decidenți, similar certificatului de arian. Există metode mai eficiente pentru a promova reduce răspândirea virusului în rândul populațiilor vulnerabile și pentru a le crește reziliența.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.