Cele două capitale europene ale culturii din 2017

Cele două capitale europene ale culturii din 2017

În cazul în care căutați două destinații interesante pentru un city break în Europa sau pentru o vacanță, ori pentru a descoperi pur și simplu un  nou oraș, anul acesta cele două capitale europene ale culturii sunt Aarhus (Danemarca) și Pafos (Cipru).

Am auzit de Capitala Europeană a Culturii de câteva ori și noi. Prima dată, în 2007, când Sibiul a deținut alături de Luxemburg, iar a doua oară am auzit când a fost dezbaterea națională despre viitoarea Capitală Culturală Europeană provenită din România din 2021, Timișoara câștigând selecția. Aceasta va deține acest titlu, probabil, alături de Elefsina (Grecia) și Novi Sad (Serbia).

Capitalele culturale europene atrag în anii în care dețin aceste titluri cu aproximativ 12% mai mulți turiști ca în anii precedenți și reprezintă o oportunitate pentru a reîmprospăta activitatea socială, culturală și economică a acestora.

Aarhus (Danemarca) – Rethink

credit foto: Jasper Palermo, sursa imagine: aarhus2017.dk

Aarhus este un oraș danez, al doilea ca mărime după Copenhaga, cu o populație de aproximativ 264.000 de locuitori în zona urbană. Atestat pentru prima dată în secolul al VIII-lea, a dobândit statutul de oraș în secolul al XV-lea.

Tema centrală a programului Aarhus – Capitala Culturală Europeană este „Rethink”((„Regândire”)), organizatorii propunându-și să arate cum sectorul creativ, artele și cultura pot regândi tiparele de comportament urban. Programul cultural va începe oficial pe 21 ianuarie și va continua pe parcursul întregului an. Programul îl găsiți pe site-ul aarhus2017.dk.

Pafos (Cipru) – Linking Continents, Bridging Cultures

concept Pafos 2017: Open Air Factory, sursa: fb.com/pafos2017

Pafos este un oraș cipriot din sud-vestul Ciprului, în zona de coastă, despre care se spune că ar fi locul nașterii zeiței Afrodita, inclus din 1980 în patrimoniul cultural mondial al UNESCO. Are o populație urbană de aproximativ 60.000 de locuitori și câteva obiective culturale interesante atât în vechiul, cât și în noul oraș.

„Linking Continents, Bridging Cultures”((„Legând continente, conectând culturi”)) este tema sub care se va desfășura programul cultural propus de organizatorii Pafos 2017 – Capitala Culturală Europeană. Deschiderea programului va avea loc pe 28 ianuarie, având ca temă „Mitul și religia”. Pafos este primul oraș cipriot care deține acest titlu. Detalii despre program găsiți pe site-ul pafos2017.eu.

La finalul anului, vom putea evalua programul propus de cele două capitale europene ale culturii. Vin cu concepte noi, cu propriile tradiții și modele, cu istorie, mituri, tradiții, obiceiuri, gastronomie, arte și nu numai.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.