3 întrebări pentru 3 propuneri de miniștri

3 întrebări pentru 3 propuneri de miniștri

Sunt câteva teme comune pentru mai multe ministere și miniștri, prin urmare o viziune integrată ar fi necesară. Subiectul acestui articol este reprezentat de securitatea energetică și rolul NATO.

Inițial și actual, o organizație de apărare colectivă, în urma unor decizii politice, NATO a dezvoltat câteva atribuții la limita tratatului, aș spune eu. Sunt suficiente persoane care mă pot contrazice pe acest subiect.

Considerațiile privind rolul securității energetice în politicile și activitățile NATO au fost aduse pe agenda organizației internaționale începând cu Summitul de la București (2008) și Summitul de la Lisabona (2010).

Cum întrebările privesc un subiect comun pentru trei domenii – politică energetică, apărare națională și politică externă -, acestea pot fi adresate celor trei miniștri propuși. doi sunt de la ALDE (Theodor Meleșcanu, Afaceri Externe; Toma Florin Petcu, Energie) și unul de la PSD (Gabriel Beniamin Leș, Apărare).

  1. De ce nu este mandatul actual al NATO în domeniul securității energetice (conștientizarea riscurilor de securitate, sprijinirea protejării infrastructurii critice, sporirea eficienței energetice în zona militară) suficient?
  2. Cum văd posibilă acordarea unui rol sporit dimensiunii de securitate energetică în cadrul NATO și cum își propun să prioritizeze posibile conflicte între România, NATO și UE în acest context?
  3. Dacă consideră că integrarea considerațiilor privind securitatea energetică în politicile și activitățile NATO reprezintă un demers legitim și dacă îl văd în acord cu tratatul fondator. De ce?
sursa imagine: power plant and transformation station/Shutterstock.com

Intuiția îmi spune că nu va exista niciun membru al opoziției care să pună aceste întrebări mâine. Sunt întrebări bazate pe măsurile propuse în planul de guvernare pentru atingerea obiectivelor propuse de coaliția de guvernare. Astfel, în programul de guvernare 2017-2020 este propus următorul punct: „Acordarea unui rol sporit în cadrul NATO problematicii securităţii energetice şi celei cibernetice.”

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.