Ce spun neregulile la vot din partide

Ce spun neregulile la vot din partide

Partidele cu al doilea și al treilea cel mai mare număr de alegători din țară desfășoară campanii interne pentru alegerea conducerilor politice. Bătălia cea mare s-a dat în fiecare organizație. În mod neașteptat, nu a fost o competiție pentru stabilirea direcției viitoare a partidului, ci una pentru stabilirea taberelor învingătoare în perspectiva alegerilor din 2024. Faptul că alegerile din partid au beneficiat de atât de multă atenția nu ar trebui să ne mire ținând cont de miză și de faptul că, de fapt, au fost competiții între tabere din partide compuse – PDL și PNL, USR și PLUS.

Ghinionul public este că acestea s-au aflat la guvernare, iar în loc să se concentreze pe nevoiel de guvernare s-au întors la alegeri, arătând încă o dată că partidele din România se pricep la competiții electorale, constituirea de rețele de criminalitate organizată și organizații internă pe stilul partidului unic, dar au deficiențe atunci când contează și ajung la guvernare: livrarea de rezultate pentru interesul public, produs schimbări în bine în societate, livrat contribuții publice în funcție de doctrina acestora, furnizarea unei guvernări democratice.

S-a remarcat însă un lucru întins pe mai multe luni: numărul de scandaluri în urma alegerilor interne. Poliția fost nevoită să aplaneze conflicte apărute în toiul alegerilor interne în PNL și USRPLUS de mai multe ori. În Vrancea și în Timișoara au fost cele mai vizibile cazuri. De asemenea, nu au lipsit acuzații de furt la vot. S-au întâmplat în București și Vaslui în PNL, în Vrancea și Bistrița în USRPLUS, probabil și altele. Le-am evidențiat pe acestea pentru că au rămas în memorie.

Avem grupuri în partide politice de primă mână din România care nu știu nici măcar cum să coabiteze, nu mai vorbim de punerea pe hârtie a unor direcții asumate și aranjate de acestea cu care să încerce să câștige alegătorul.

Mai grav, avem partide aflate la guvernare, niște mașini politice destul de bine dezvoltate, care nu reușesc să își organizeze legal și statutar alegerile interne. Sunt același grupuri care ar trebui să guverneze democratic, constituțional, legal, respectând principiile statului de drept.

Mai mult, liderii acestora par să nu știe cum să meargă mai departe în cazul în care unul pierde, ceea ce arată că undeva mașina nu funcționează și mecanismele de soluționarea a disputelor nu sunt chiar așa de unse precum par. Știu și liderii acestora că statutul și comisiile de arbitraj sunt de formă, iar justiția evită se bage pe spețe ce țin de organizarea internă a partidelor.

Una dintre soluțiile care apare în acest context este separarea. Am mai avut scandaluri similare în trecut: ne amintim de PDL, de unde au apărut PDL-ul absorbit de PNL și PMP-ul semiabsorbit de PNL, partener junior de guvernare în 2020, vechiul PNL între ALDE și PNL-ul rămas împreună cu PDL după alegerile din 2014. De partea cealaltă tendințele de separare nu sunt la fel de evidente. Ele există, după cum a dovedit PSD de-a lungul timpului că poate naște alte grupuri: UNPR, PSRO, PRO, probabil și altele, dar raporturile interne sunt mai dezechilibrate, facțiunile care pleacă par mult mai mici și nesemnificative electoral.

sursa imagine: politics / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *