Cititorii unor publicații sunt mai inteligenți decât autorii
Nu este o noutate că cititorii multor publicații sunt, unii dintre ei, desigur, mai inteligenți decât autorii care publică acolo. Unii dintre aceștia chiar țin să arate acest lucru și să evidențieze greșelile mai mici sau mai mare care sunt făcute de autorii textelor. Există locuri unde sunt generate și dezbatere, unele destul de solide.
Un astfel de caz este Financial Times. Iau situația unui articol publicat de un editorialist pe probleme economice care spune „let’s all please stop calling dollars fiat money” („haideți, vă rog, să nu mai numim dolari bani fiat”). Articolul său se referă la o singură funcție a banilor și a modului în care este desfășurată această în relația dintre băncile centrale și autoritățile guvernamentale. Are și câteva erori (sau mai bine spus incompletitudini), îndemnând astfel cititorii să intre în dialog.
Comentariile sunt atractive, văzându-se că vin nu doar din zona de profesioniști în finanțe, dar și din zona academică, policy, business și nu numai. Unele sunt pe lângă subiect, în sensul în care dezbat pe alte funcții ale banilor decât cele evidențiate de autor. Dar le remarc pe cele pe subiect, surprinzând diferite abordări teoretice și unele dintre marile dezbateri din lumea economico-financiară și din politica internațională actuală.
Această interacțiune și dezbatere liberă, care poate fi lecturată și de alții, reprezintă o valoare adaugată pe care o oferă unele publicații. Evident că are nevoie de o secțiune de comentarii îngrijită, astfel încât să nu ne trezim cu un limbaj și cu comentarii care nu își rostul cum este cazul multor alte publicații, ori cum este cazul cu Facebook, unde, cu excepția unor mici cazuri în care sunt generate comentarii care arată un minim nivel de expertiză și civilitate, comunicarea interumană și dezbaterea publică este dezastruoasă.
Cititorii unor publicații sunt mai inteligenți decât autorii sau poate doar mai exigenți uneori, iar avantajul este de partea tuturor când apar dezbateri fundamentate ca rezultat al acestor conflicte de idei.