Ce este doxingul?

Ce este doxingul?

Termenul devine prezent în limbajul privind confidențialitatea, securitatea cibernetică și siguranța personală.

Doxingul este definit ca expunerea de informații personale în mod public ori ca „practica strângerii și publicării de informații personale sau private despre cineva pe internet”, adesea cu intenții malițioase (comezi false, cyberbullying, șantaj, coerciție, intimidări, amenințări, hărțuire, etc), dar și cu scopuri nobile precum documentarea unor investigații, analiză de business și altele. Această practică vine cu riscuri profesionale, dar și la adresa sănătății mintale și chiar fizice în cazuri extreme.

Practica nu trebuie confundată cu expunerea legitimă de care beneficiază persoanele publice. Originea termenului este de la un slang folosit pentru documente în anumite zone cibernetice în anii 1990. Practica, după cum se vede, poate fi neutră și chiar servi interesului public de multe ori, dar se face cunoscută mai degrabă prin impactul negativ al ei. Adesea este legală.

Kaspersky amintește că doxingul presupune identificarea de informații precum numele reale, adresă, loc de muncă, telefon, date financiare, cazier, date medicale, fotografii personale, corespondență privată, și alte informații personale, care sunt circulate în public fără permisiunea victimelor. De multe ori, originea acestor date este chiar publică, dar există și situații în care sunt obținute în mod ilicit. Un video instructiv despre doxing și cum se poate manifesta este disponibil pe YouTube (link).

Fundația Cybersmile precizează că atunci când ești doxat ai soluții la îndemână: schimbarea tuturor parolelor imadiat, raportarea utilizatorilor și conținutului către platforme pentru cere eliminarea conținutului, monitorizarea activității online, în particular având în vedere perspectiva confidențialității, analiza cu luciditate a situației, în particular dacă implică amenințări la adresa siguranței personale sau nu.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.