Membru al Guvernului Orban amenință presa cu pedepse aspre

Membru al Guvernului Orban amenință presa cu pedepse aspre

Monica Anisie, ministrul Educației, viitor senator PNL de București, atrage atenția jurnaliștilor să aibă grijă ce scrie.

Totul se întâmplă la câteva zile după ce ministrul a răspuns unei jurnaliste care a întrebat-o cum vor învăța copiii care nu au acces la energie electrică cu școala online și școala la televizor. Teoretic, nu e imposibil să te uiți la televizor fără energie electrică. În practică, e imposibil. Și sunt zeci de mii de gospodării care nu au acces la aceste servicii de bază. Anisie acuză „fake news”, „o epidemie de știri false”. În realitate, gafa ministrului este o realitate. Întrebată despre copiii fără oportunități, răspunde cu școala online și teleșcoala.

Dragi jurnaliști, și mă adresez doar unei categorii din presă: nu abuzați de puterea și privilegiile pe care vi le oferă această onorabilă profesie. Le faceți un deserviciu iremediabil colegilor onești care respectă principiile deontologice ale profesiei.

Vă respect drepturile și vă admir capacitatea de a schimba societatea în bine. Dar când folosiți această putere pentru a crea haos și a distruge, e nevoie ca cineva să intervină. Mi-am propus ca de astăzi, acel cineva care va interveni să fiu eu. Voi face toate demersurile și tot ce îmi stă în putință ca Parlamentul, anul viitor, să realizeze și să adopte o lege care să pedepsească aspru FAKE NEWS-ul. Cred că o societate educată e o societate informată corect!”
Declarația de mai sus este tot a ministrului Monica Anisie. Anunță că va face toate demersurile pentru ca Parlamentul să adopte o lege care să pedeapsească aspru știrile false.
Trecând peste faptul că în cazul de față nu vorbim de o știre falsă, fiind o realitate vizibilă la televizor, faptul că o persoană aflată la putere, în partidul de guvernare, anunță măsuri pentru pedepsirea știrilor false după ce a fost criticată de presă arată că persoana respectivă nu înțelege democrația.  Nu ar fi prima dată când niște iliberali readuc în discuție proiecte de legi ceaușiste, proiecte îndreptate împotriva libertății de exprimare. Doar că de data aceasta vine după ce persoana în cauză a fost criticată.
„Pedepse aspre” anunță viitorul senator PNL pentru care îndrăznesc să nu informeze corect societatea. Deși nu este deloc clar ce înseamnă informare corectă și demersul este unul specific unui regim autoritar. Se remarcă legile împotriva știrilor false în Rusia, China și Egipt. Din martie 2019, Rusia pedepsește asupru știrile false, cel care le publică putând avea dosar penal. Dar nici acolo nu au îndrăznit să pedepsească asupra orice fake news.
În Rusia, știrile false trebuie să îndeplinească o serie de criterii precum generarea unor pericole la adresa vieților oamenilor, sănătății sau proprietății, să încurajeze violența în masă sau să afecteze activitatea infrastructurii critice.  Nici acolo și nici în China nu s-au gândit la o lege anti-fake news care să pedeapsească asupra relatările despre gafele politrucilor.
Dar trecând peste acest lucru, încercarea de a crea cadrul pentru un minister al adevărului în România vine pe fondul reducerii draconice a drepturile și libertăților civile sub coordonarea unui nelicențiat pus să conducă Grupul de Comunicare Strategică. Acest Grup închidea acum câteva luni publicații pentru că traduceau informații din publicații conservatoare din Statele Unite, totul în numele luptei anti-COVID-19. Din același partid vine acum propunerea pedepsirii știrilor false, deși este o temă care nu are nimic de-a face cu un regim democratic.
imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.