Câți soldați au fost uciși în războiul din Ucraina?

Într-o înregistrare video publicată pe Twitter, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, menționase astăzi „20.000 de civili și 100.000 de ofițeri militari” ucraineni uciși de Rusia de la începutul agresiunii din Ucraina. Estimarea avea o sursă externă, nu este clar însă care, dar a fost infirmată, referindu-se, conform purtătorului de cuvânt la persoanele rănite și ucise în război. Materialul a fost eliminat de pe canalul social media și înlocuint cu unul în care era tăiată partea referitoare la estimarea celor 100.000 de soldați ucraineni morți în războiul din Ucraina.

Generalul Mark Milley, șeful Statului Major Comun din Statele Unite, declara acum câteva săptămâni că putem vorbi de aproximativ 100.000 de soldați și civili uciși și răniți în partea Rusiei și de numere similare în partea Ucrainei (BBC). În schimb, partea ucraineană spune că aproximativ 90.000 de soldați ruși au căzut la datorie în urma apărării ucrainene (The Guardian). Rusia, probabil, are numere similare pentru situația actuală, ținând cont de evoluția datelor publicate anterior.

Întrebarea cu privire la câți soldați au căzut pe câmpul de luptă din Ucraina este una foarte complicată. Putem extinde chiar la întrebarea câți beligerenți au căzut pe câmpul de luptă, pe lângă victimele colaterale civile. În această perioadă, fiind încă în desfășurare conflictul armat, este nevoie de un pic de suspiciune față de ceea ce declară părțile implicate direct în acest conflict, având interesul să ofere informații cât mai motivante pentru susținerea moralului propriilor lor trupe, dar și al populației și altor actori interesați. Datele converg în jurul a 200.000 de morți anul acesta, cumulat, ceea ce înseamnă o creștere cu 1.300% față de ceea ce fusese înregistrat în războiul din Ucraina între februarie 2014 și februarie 2022.

Nici nu vom avea date clare prea curând, deoarece este un proces complicat. Este posibil chiar ca aceste numere să fie revizuite și peste zece ani, când vor mai fi făcute alte descoperiri. Chiar și aceste date vor fi puternic manipulate din motive variate, de la gestionarea sprijinului extern, ameliorarea reacției populației interne, sprijinea securității naționale, alimentarea naționalismului și a altor agende, Dincolo de soldați și civili, mai sunt și persoanele dispărute. Și, dincolo de război, avem și o criză umanitară transfrontalieră, cu aproape opt milioane de refugiați ucraineni înregistrați în Europa, în cea mai mare criză a refugiaților din acest secol. A ține evidența populației în acest context este aproape imposibil. Mai mult, criza nu s-a încheiat, războiul fiind încă activ, iar iarna în așteptare.

Comparativ cu magnitudinea războaie, războiul din Ucraina se apropie la nivel de beligerenți de numărul de victime înregistrat în Siria într-un deceniu, în acest moment fiind la un raport de două treimi. Arată că, dincolo de ceea ce se întâmplă în comunitățile în care trăim și de ceea ce este promovat public, violența acestui conflict depășește multe recorduri. Desigur că numărul de victime declarate oficial este în prezent sub 0,5% din populația Ucrainei de dinainte de război, s-ar putea să ajungem foarte curând să vorbim de 2-3% din populația a Ucrainei „ce va rămâne” post-război ca fiind decedată în războiul de la granița de est. Astfel de date sunt comparabile, ca atrocitate, cu datele din războaiele mondiale prin care au trecut bunicii și străbunicii.

Problema cea mai mare în prezent este că războiul se transformă într-unul de uzură și că soluțiile au rămas aceleași ca în luna martie ori ca în luna iunie, doar că cu o criză umanitară mai mare ce așteaptă să explodeze. Iar fără apă, energie și nutriție, în plină iarnă, victimele vor crește nu doar pe front, ci și în orașele ucrainene, și nu doar din cauza ploilor cu rachete.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *