Incertitudine privind folosirea activelor confiscate ale Rusiei pentru sprijinirea Ucrainei

Incertitudine privind folosirea activelor confiscate ale Rusiei pentru sprijinirea Ucrainei

Al doilea anunț al Comisiei Europene ține de compensarea Ucrainei de către Rusia și oligarhii săi pentru pagubele create în urma conflictului. Statele membre UE au anunțat înghețarea unor active de aproximativ 19 miliarde de euro în active aparținând oligarhilor ruși, preucm și blocarea de către UE și G7 a unor rezerve ale Băncii Centrale a Federației Ruse în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro.

Angajamentul public și față de ucraineni al liderilor europeni a fost că vor folosi aceste fonduri pentru reconstrucția Ucrainei. Comisia a furnizat printre propuneri, pe termen scurt, înființarea unei structuri care să administreze fondurile publice înghețate și să folosească rezultatele acestor investiții în favoarea Ucrainei, iar pe termen lung, în momentul în care va fi nevoie de returnarea activelor băncii centrale rusești, în urma ridicării sancțiunilor, crearea unei legături între acordul de pace, care să compenseze Ucraina pentru pagubele suferite, și activele ruse care ar trebui returnate Rusiei, drept reparații de război.

Nici aceste soluții nu merg în direcția anticipată de multă lume în euforia solidarității. În primul rând, pentru că nu poți aplica măsuri de confiscare de război fără ca vreun stat membru al UE să fie în război cu Rusia, apoi să îl mai și câștige. În al doilea rând, arată că măsura aplicată de SUA Afganistanului pentru plata reparațiilor pentru victimele atentatelor de la 11 septembrie și pentru plata ajutorului umanitar nu poate fi aplicată și Rusiei. Problema principală a primei propuneri este că rezultatele investițiilor în urma acelor confiscări, care oricum vor trebui să treacă de contestările legale, sunt nesemnificative în raport cu anvergura sprijinului de care Ucraina are nevoie. Problema principală a celei de-a doua propuneri este că pentru un acord de pace trebuie ca părțile care fac pace să își dea acordul, iar plata presupune că ai pierdut un război recunoscut și condițiile de pace acceptate fără prea multe condiționalități. Complicat și în această situație.

Dincolo de conținutul acestor propuneri, acestea mai aduc în discuție problema instabilității și incertitudinii relațiilor cu Rusia sau care au legătură cu relațiile cu Rusia pentru câteva decenii.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.