Când va fi oprită conducta cu gaze din Rusia?

Când va fi oprită conducta cu gaze din Rusia?

A rămas doar o chestiune de timp până când Rusia va opri furnizarea de gaze naturale către așa-zisele „state neprietenoase”, în urma sancțiunilor aplicate, legislativul din Rusia efectuând primii pași în această direcție.

Până în prezent, deconectarea energetică a fost promovată prin diferite soluții intermediare și prin obiective pe termen mai lung, nu cu perspective de o lună sau două. A rămas perspectiva unui embargo pentru produsele energetice de proveniență rusească, care, în funcție de evoluția politică din Uniunea Europeană, este mai degrabă imposibil.

Obiectivul țintă al europenilor rămâne accelerarea tranziției energetice către o energie verde pentru asigurarea securității energetice a acestora, însă este mai complicat cu sursele verzi. Pe lângă faptul că este mai complicat și ai nevoie de materii prime, în multe cazuri având aceeași sursă, este și o problemă de timp. Soluții de avarie sunt promovate, de la instalarea mai multor capacități pe bază de regenerabile la importuri crescute din Statele Unite, Africa sau Orientul Mijlociu, însă nu reprezintă o soluție pe termen lung. Altfel spus, costul va fi simțit. Motorul economic al Europei s-ar putea opri în pantă într-un context oricum complicat, doar că duce și alți pasageri cu acesta.

Deși aproape toată lumea recunoaște că trebuie redusă dependența de resursele de hidrocarburi ale Rusiei, un șoc va fi greu de digerat, nu doar cu implicații economice, ci și sociale și politice. Europa de Vest nu a trecut prin astfel de șocuri în ultimele decenii, Europa de Est a trecut în momentul căderii Cortinei de Fier. Inclusiv forma actuală a democrațiilor occidentale va fi testată de schimbările care ar putea fi generate de un șoc energetic venit din Rusia, dacă nu se va ajunge la o formulă de asigurare a unei gestionări treptate a părăsirii de către UE a aprovizionării din Rusia.

Deja putem citi declarațiile publice. Viktor Orban și-a asigurat câteva procente din noul mandat grație conflictului din Ucraina și fricii de tensionare a relațiilor cu Rusia. Emmanuel Macron a încercat în campania electorală să mențină un dialog cu Vladimir Putin, chiar dacă Franța este mai puțin dependentă de energia rusească, dar pentru care relațiile strategice cu Rusia contau. În Germania, liderii opoziției din CDU spun la unison că nici nu poate fi vorba de o întrerupere bruscă a importurilor fără implicații negative semnificative.

Astfel, în prezent, sunt doar două opțiuni pe tablă, de ambele părți:

  1. escaladare, cu interdicția importurilor de cărbune și petrol de către UE, și ca reacție imediată oprirea aprovizionării directe cu gaze a Europei, cu costuri distructive pentru economia europeană;
  2. de-escaladare, cu păstarea legăturilor economice, evident la un nivel mai tensionat, cu perspectiva unui plan de ridicare a unor sancțiuni, însă cu o economie europeană încă funcționează, chiar dacă la suprapreț.

Din această discuție lipsește tocmai Ucraina. Contează mai puțin după ce Rusia și-a îndeplinit aproape toate obiectivele pe care le-a avut cu declanșarea conflictului. Întrebările pentru Ucraina sunt de natură politică: ce statut va avea după încheierea războiului, iar acest lucru depinde de reziliența sa în aceste zile pe câmpul de bătălie și de capacitatea de a ajunge la un compromis greu de acceptat la masa negocierilor. Economic, au mai rămas doar întrebările despre reconstrucție, căci, pe unele teme, precum pe teme energetice, au zis pas UE, fiind o soluție prea scumpă.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.