După a cincea rundă de sancțiuni, ce urmează?

După a cincea rundă de sancțiuni, ce urmează?

Între Uniunea Europeană și spațiul rusesc, chestiunile economice, comerciale, au rămas ultimele legături între cele două luni. Este unul dintre elementele care au reieșit într-o cercetare pe care am făcut-o în ultimii ani. Legăturile politice, culturale, instituționale și de altă natură sunt la un nivel sub cel din ultima parte a Războiului Rece. Întrebarea este ce urmează după sancțiunile economice, căci vor deconecta și mai mult doi vecini, e drept că doi vecini care nu se împacă și mai sting incendii din când în când.

Comisia Europeană a anunțat al cincilea pachet de sancțiuni.

În primul rând, Uniunea Europeană va interzice importurile de cărbune din Rusia, evaluate la aproximativ 4 miliarde de euro în fiecare an. Principalele țări afectate vor fi Polonia și Germania, importatoare de cărbune din Rusia, însă care și-au deschis recent o serie de mine de cărbune. Măsurile mai includ o interdicție completă a trazacțiilor cu patru patru bănci ruse, printre care a doua cea mai mare din Rusia, VTB, bănci care reprezentau aproximativ 23% din cota de piață a sectorului bancar din Rusia.

A treia măsură include interdicția navelor ruse și operate de entități din Rusia de a intra în porturile Uniunii Europene, cu o serie de excepții precum transportul produselor alimentare și agricole, ajutorului umanitar și produselor energetice. Sectorul transporturilor maritime nu este singurul afectat, căci este propusă și o interdicție asupra transportatorilor rutieri din Rusia și Belarus. Măsurile anunțate de Comisia Europeană mai includ o serie de restricții de export țintite, cu o valoare de aproximativ 10 miliarde de euro, în zone de înaltă tehnologie precum calcul cunatic, semiconductori, echipamente și nu numai. Acestea se alătură unor restricții de import în valoare de circa 5,5 miliarde de euro, cuprinzând importuri de materii precum lemn, ciment, lichior, fructe de mare și nu numai.

UE propune inclusiv interdicția participării companiilor ruse la procedurile de achiziții publice din statele membre sau excluderea sprijinului financiar din Europa pentru organismele publice din Rusia întrucât se consiederă că banii contribuabili europeni nu ar trebui să alimenteze Rusia în nicio formă. Acestor măsuri se alătură tradiționale sancțiuni asupra persoanelor fizice și juridice.

Pentru a fi înaintea evenimentelor, sunt discutate alte propuneri de sancțiuni ce ar putea fi anunțate ca parte a unui alt pachet de sancțiuni, în funcție de evoluția conflictului din Ucraina.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.