Calendarul ultimelor două zile: printre instituții și organizații europene
Am încheiat două zile despre care pot spune că au fost „pline” în Bruxelles, printre instituțiile europene, în care am văzut ce așteptări au principalii actori implicați în buna desfășurare a întâlnirii la nivel înalt între Europa și Africa și responsabili de menținerea legăturilor dintre cele două continente.
Din trei în trei ani, liderii europeni și cei africani se reunesc în cadrul unui summit în care stabilesc prioritățile colaborării dintre cele două continente, adoptă o serie de măsuri în acest sens, iar diferite părți ale societăților de pe cele două continente vin cu propuneri, așteptări și recomandări pentru a fi (sau nu) aprobate de șefii de stat și de guvern, precum și de liderii Uniunii Europene și ai Uniunii Africane. În acest an, tema summitului este tineretul („Investing in youth for a sustainable future”/„Investind în tineri pentru un viitor durabil”), motiv pentru care este acordată o atenție deosebită din partea instituțiilor europene și africane în implicarea acestora în pregătirea summitului, participarea în cadrul acestuia și în ceea ce urmează după.
African Union – European Union Youth Plug-In Initiative este una dintre inițiativele lansate în acest context. Săptămâna aceasta, am avut sesiunea plenară programată pentru Bruxelles, dedicată interacțiunii cu instituțiile europene, iar ultimele două zile au inclus întâlniri și prezentări ale priorităților și direcțiilor de acțiune unor stakeholderi foarte diferiți, dar și foarte activi pe zona cooperării dintre Europa și Africa.
În ordine cronologică, am început ziua de ieri adresând o întrebarea eurodeputatului Michael Gahler (EPP/CDU) privind rolul educației și dezvoltării aptitudinilor în contextul Parteneriatului UE-Africa, având în vedere experiența sa de aproape două decenii de cooperare pe această zonă. După, ne-am întâlnit cu un reprezentant al SES Global, un operator de sateliți cu origine luxemburgheză, unde am descoperit viziunea acestora privind conectivitatea în Africa. Am continuat cu o întâlnire în care reprezentanții societății civile euro-africane au expus recomandările acestora.
Seara s-a încheiat cu o întâlnire la sediul Serviciului European de Acțiune Externă cu vicepreședintele Comisiei Europene/Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate (HR/VP) Federica Mogherini. A fost o întâlnire așteptată, dar surprinzătoare, având în vedere programul încărcat al HR/VP, înainte să participe la această întâlnire venind de la Washington și trecând pe la întâlnirea miniștrilor responsabili de apărare din NATO. A fost o ocazie în care fiecare grup de lucru și-a prezentat prioritățile.
În grupul de lucru din care fac parte, axat pe educație și dezvoltarea aptitudinilor, prioritățile noastre sunt centrate pe calitatea educației (accesul la educație de calitate, pregătirea profesorilor, calitatea programelor de formare profesională, curricula), inovația în mediul educațional (digitalizare, dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale) și educația non-formală (incluzând recunoașterea și validarea competențelor obținute astfel, accesul la educație non-formală, complementaritatea cu sistemul formal, învățarea pe tot parcursul vieții). O serie de teme transversale precum digitalizarea, genul, mobilitatea și sănătate sunt abordate.
Revenind la întâlnirea cu Înaltul Reprezentant, ne-am bucurat să auzim că există o susținere importantată a acestui proiect din partea sa și că există un interes remarcabil pentru continuarea inițiativei după summit în funcție de propunerile de politici și programe de tineret elaborate.
Am început ziua de 9 noiembrie la sediul Consiliului Uniunii Europene, unde avea loc întâlnirea trimișilor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți în cadrul grupului de lucru privind Africa, o ocazie cu care am aceștia și capitalele europene au aflat ce înseamnă #AUEUYPII și ce ne propunem să facem. Feedback-ul a fost pozitiv din partea acestor, un număr semnificativ din membrii grupului de lucru transmițându-ne așteptările lor, dar și prioritățile guvernelor în privința cooperării cu Africa.
După-amiază, a urmat o întâlnire cu reprezentanți ai Forumului Autorităților Locale și Regionale, dimensiunea subnațională a cooperării dintre cele două continente. Am descoperit câteva exemple de proiecte de cooperare, dincolo de tradiționalele și mai puțin eficientele înfrățiri, precum și contribuția acestora pentru summitul de la sfârșitul acestei luni.
Ziua s-a încheiat la sediul Comisiei Europene, cu o discuție privind politica europeană de cooperare internațională și de asistență pentru dezvoltare în Africa, atât la nivel de organizații internaționale, cât și cu privire la interacțiunea UE cu diferite state și alte organizații pe această zonă. Subiecte ce țin de finanțe, investiții, sancțiuni, ajutor, forme de cooperare și nu numai au fost în centrul discuțiilor.
Vom încheia mâine sesiunea plenară în Bruxelles. Eu voi rămâne pentru următoarele două săptămâni de lucru în cadrul grupului pe educație, jumătate din colegi se vor întoarce în Addis Ababa.
Fiind în perioada de identificare a unor idei de programe, proiecte și politici de cooperare între cele două continente pe zona de educație și dezvoltarea aptitidinilor, dacă aveți astfel de idei, puteți să îmi transmiteți un mesaj.